Academia Suedeză a decis ca premiul Nobel pentru Chimie să fie acordat cercetătorilor Frances H. Arnold (SUA), George P. Smith (SUA) şi Sir Gregory P. Winter (Marea Britanie), „pentru dezvoltarea de proteine care au soluţionat problemele chimice ale omenirii”.
Americanca Frances H. Arnold a fost premiată „pentru evoluţia controlată a enzimelor”. Ea a condus prima evoluţie controlată a enzimelor, care sunt proteine ce catalizează reacţii chimice. Enzimele produse prin evoluţie controlată sunt folosite de la bio-combustibililor la produse farmaceutice, potrivit news.ro
George P. Smith şi Sir Gregory P. Winter au fost premiaţi „pentru tehnica phage display a peptidelor şi anticorpilor”. Smith a dezvoltat metoda cunoscută ca „phage display” în care bacteriofagul – un virus care infectează bacteria – poate fi folosit pentru dezvoltarea a noi proteine.
Phage display este o tehnică de laborator care permite studierea interacţiunilor proteina-proteina, proteina-peptida şi proteină-ADN.
Sir Gregory P. Winter a folosit tehnica pentru noi medicamente. Phage display a produs anticorpi care pot neutraliza toxine, contracara boli autoimune şi a trata cancerul metastatic, informează news.ro
Göran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale suedeze de Ştiinţe, a anunţat laureaţii de anul acesta.
Anul trecut, oamenii de ştiinţă Jacques Dubochet, Joachim Frank şi Richard Henderson au câştigat Premiul Nobel pentru Chimie „pentru că au dezvoltat microscopia crio-electronică la rezoluţie înaltă în depistarea biomoleculelor în soluţie”.
Luni, cercetătorii James P. Allison şi Tasuku Honjo au fost desemnaţi câştigători ai premiului Nobel pentru Medicină pe 2018 „pentru descoperirea terapiei în cancer prin inhibarea reglării imune negative”.
Marţi, americanul Arthur Ashkin, francezul Gérard Mourou şi canadianca Donna Strickland au fost desemnaţi laureaţii Premiului Nobel pentru Fizică pe 2018 pentru „invenţiile revoluţionare în domeniul laserilor”, potrivit news.ro.
Potrivit nobelprize.org, când Marie Curie a fost premiată în 1911 cu Nobelul pentru Chimie ea a devenit prima persoană care deţinea două premii. Marie Curie a primit în 1903 şi Nobelul pentru Fizică.
Între 1901 şi 2017 au fost acordate 109 Premii Nobel pentru Chimie.
Dintre acestea 63 au fost acordate unui singur laureat. Patru femei au fost premiate cu Nobel pentru Chimie până acum.
Frederick Sanger a fost premiat pentru Chimie de două ori, în 1958 şi în 1980.
Cel mai tânăr laureat în Chimie este Frédéric Joliot, în vârstă de 35 de ani, care a câştigat Nobelul în 1935. Cel mai în vârstă – John B. Fenn, în vârstă de 85 de ani, care a primit distincţia în 2002, potrivit news.ro
Suma pe care o va primi laureatul fiecărui premiu în 2018 este de 9 milioane de coroane suedeze (873.000 de euro). Aceasta va fi împărţită dacă vor exista mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.
Potrivit calendarului acestui sezon, vineri, 5 octombrie, va fi acordat Premiul Nobel pentru Pace, iar luni, 8 octombrie, pentru Economie.
Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi acordat anul acesta, în 2019 urmând să fie desemnaţi doi câştigători.