Prestigiosul premiu, cunoscut oficial ca „Premiul Sveriges Riksbank pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel”, este ultimul din seria de premii Nobel din acest an și valorează în jur de 950.000 euro.
„Laureata din acest an în științe economice, Claudia Goldin, a oferit primul raport cuprinzător al câștigurilor femeilor și al participării pe piața muncii de-a lungul secolelor”, a transmis organismul de acordare a premiilor într-un comunicat.
„Cercetarea ei dezvăluie cauzele schimbării, precum și principalele surse ale decalajului de gen rămas”, se mai spune în comunicat.
Un aspect central al cercetării sale este observația că bărbații tind să caute și să accepte poziții de muncă care presupun o cantitate semnificativă de ore de lucru, dar care sunt și mai bine plătite. Acest fenomen poate genera o presiune indirectă asupra femeilor de a-și reduce timpul petrecut la locul de muncă și de a se concentra pe gospodărie și familie, scrie cnbc.com.
Potrivit studiului efectuat de Goldin, cu cât bărbații depun eforturi mai mari pentru a obține venituri mai mari, cu atât femeile resimt presiunea de a-și dedica mai mult timp casei și familiei.
Acest aspect poate afecta parcursul lor profesional și posibilitatea de a avansa în carieră, obținând poziții de conducere și salarii mai mari. Astfel, nu angajatorii sunt direct responsabili pentru disparitățile salariale dintre sexe, ci bărbații care, prin alegerea lor de a investi mai mult timp în muncă pentru a obține venituri mai mari, pot influența alegerile femeilor în ceea ce privește cariera.