Premiul Nobel pentru Fizică 2013: Francois Englert şi Peter W. Higgs, pentru Bosonul Higgs

Premiul Nobel 2013 pentru Fizică a fost câştigat de François Englert şi Peter W. Higgs, "pentru descoperirea teoretică a unui mecanism care contribuie la înţelegerea originii masei particulelor subatomice, care a fost recent confirmată prin descoperirea particulei fundamentale prezise, de către experimentele ATLAS şi CMS ale acceleratorului de particule de la CERN".
Cristina Dinu
08 oct. 2013, 10:53
Premiul Nobel pentru Fizică 2013: Francois Englert şi Peter W. Higgs, pentru Bosonul Higgs

În 1964, François Englert şi Peter W. Higgs au propus teoria independenţi unul faţă de celălalt (Englert alături de colegul său Robert Brout, decedat între timp). În 2012, ideile lor au fost confirmate de descoperirea particulei Higgs în laboratorul CERN din Elveţia.

Teoria premiată face parte din Modelul Standard al fizicii particulelor, care descrie felul în care este construită lumea. Potrivit Modelului Standard, totul, de la flori, la oameni, la stele şi planete, este făcut din particulele de materie. Aceste particule sunt guvernate de forţe mediate de particulele-forţă, care se asigură că totul funcţionează cum trebuie.

Întreg Modelul Standard se bazează pe existenţa unei particule deosebite. Bosonul Higgs. Această particulă vine dintr-un câmp invizibil, care umple tot spaţiul. Chiar şi când universul pare gol, câmpul este acolo. Fără el, nu am putea exista, întrucât totul are masă datorită contactului particulelor cu acel câmp.

Pe 4 iulie 2012, teoria a fost confirmată în laboratorul CERN prin descoperirea bosonului Higgs. Acceleratorul de particule de la CERN (LHC) este cea mai mare şi cea mai complexă maşinărie creată vreodată de oameni, spune Comitetul Nobel. Două echipe de cercetători, formate din circa 3.000 de experţi, fiecare, au reuşit să extragă particula Higgs din miliardele de particule observate la LHC.

Deşi a fost descoperit elementul lipsă din Modelul Standard, aceasta nu este şi ultima piesă lipsă din puzzle-ul cosmic, mai arată Comitetul Nobel.

Fizica a fost primul domeniu pe care l-a menţionat Alfred Nobel în testament pentru premiu. La sfârşitul secolului al XIX-lea, mulţi o considerau regina ştiinţelor, iar cercetările lui Nobel au fost strâns legate de fizică, scrie nobelprize.org.

Din 1901 până în 2012 au fost acordate 106 premii Nobel pentru Fizică. De 47 de ori premiul a fost decernat unei singure persoane. Până acum au existat doar două femei laureate şi un singur om de ştiinţă, John Bardeen, a primit premiul pentru Fizică de două ori.

Cel mai tânăr laureat, Lawrence Bragg, avea doar 25 de ani când a primit premiul, în 1915, alături de tatăl său. Vârsta medie a laureaţilor în domeniul fizicii este de 55 de ani.

Premiul Nobel 2013 pentru Medicină a fost câştigat de James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof. Cei trei au fost premiaţi pentru descoperirile lor legate de maşinăria care reglează „traficul intracelular”, un sistem de transport major în celulele corpului uman.

Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit joi.

Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1986.

DailyBusiness
Călin Georgescu: Nu avem bănci românești. Realitatea îl contrazice! Avem două bănci din top 3 cu capital românesc
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Capital.ro
A murit marele actor al României. Drum lin prin univers. Sper să te întâlnești cu sufletul pereche!
Playtech.ro
Traian Băsescu, despre posibila sursă de finanțare a lui Călin Georgescu: Mă tem că banii sunt din...
DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Cum era Silviu Prigoană, de fapt, ca om. Puțini îl cunoșteau cu adevărat
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Prima reacție a lui Călin Georgescu după protestele împotriva lui! Candidatul la prezidențiale a făcut declarații neașteptate
Cancan.ro
Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu. Este o gafă imensă: Nu există așa ceva!
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Kuleba critică reticența Occidentului de a susține Ucraina militar
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Care este cel mai periculos fel de mâncare!