UPDATE: „Este o onoare extraordinară, în special pentru că înseamnă că mă aşază pe urmele celor mai mari autori care au trăit, aşa că este o laudă terifiantă”, a spus laureatul cu Nobel pe 2017.
El a afirmat că speră ca premiul Nobel să fie de bun augur. „Lumea este într-un moment confuz şi sper ca toate premiile Nobel să fie o forţă pentru ceva pozitiv în lume aşa cum este acum”.
„Aş fi profund mişcat dacă aş putea ca într-un anumit fel să contribui în acest an la un sentiment pozitiv într-un moment incert”, a adăugat Ishiguro.
Scriitorul britanic de origine japoneză, în vârstă de 62 de ani, este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2017 pentru romanele „de mare forţă emoţională în care a dezvăluit abisul din spatele simţului iluzoriu al conectării noastre cu lumea”, a anunţat joi Academia Suedeză.
*
Kazuo Ishiguro, câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură 2017, este un scriitor britanic, romancier, scenarist și nuvelist. S-a născut la Nagasaki, în Japonia, iar familia sa s-a mutat în Anglia în 1960, când avea 5 ani.
Ishiguro a obținut diploma de licență la Universitatea din Kent în 1978 și diploma de masterat la Universitatea din East Anglia lui în 1980.
Se numără printre cei mai renumiți autori de ficțiune contemporani din lumea anglofonă, fiind nominalizat de patru ori la Premiul Booker Man, pe care l-a cștigat în 1989, cu romanul The Remains of the Day. În 2008, The Times l-a clasat pe Ishiguro locul al 32-lea în lista „celor mai mari 50 de scriitori britanici din 1945 încoace”.
Al șaptelea roman al său, Gigantul mort, a fost publicat la 3 martie 2015 în Statele Unite și Marea Britanie.
Până în prezent, au fost acordate 109 Premii Nobel pentru Literatură, iar dintre scriitorii premiaţi, 14 au fost femei.
În patru ani, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat ex aequo (doi laureaţi la aceeaşi ediţie).
Cel mai tânăr laureat (41 de ani) a fost scriitorul britanic Rudyard Kipling (autorul romanului „Cartea junglei”) recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1907.
Premiul Nobel pentru literatură îi recompensează, prin tradiţie, pe romancieri, eseişti, poeţi şi dramaturgi. Anul acesta data aceasta, au fost favoriţi şi filosofii, între care Rudolf Christoph Eucken, Herin Bergson şi Bertrand Russell, precum şi un istoric, Theodor Mommsen, dart şi pe Winston Churchill, distins pentru discursurile sale politice.