Premiul Nobel pentru pace 2015 este anunţat vineri: Angela Merkel, ONU şi Novaia Gazeta, printre favoriţi

Vineri, 9 octombrie, la Oslo, este anunțat laureatul Premiului Nobel pentru pace pentru 2015, de către Kaci Kullmann Five, președintele Comitetului Norvegian Nobel,
Alina Costache
09 oct. 2015, 05:05
Premiul Nobel pentru pace 2015 este anunţat vineri: Angela Merkel, ONU şi Novaia Gazeta, printre favoriţi

Institutul Nobel a anunțat în martie că există 273 de candidați în acest an, dintre care 68 sunt organizații și 205, persoane.

Cancelarul german Angela Merkel, medicul congolez Denis Mukwege, papa Francisc, ziarul rus Novaia Gazeta, Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) sunt considerați favoriții la Premiul Nobel pentru pace, potrivit agenției DPA.

Premiul Nobel pentru pace este acordat persoanelor, instituțiilor sau organizațiilor internaționale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict.

Premiul Nobel pentru pace a fost acordat, între 1901 și 2014, de 95 ori pentru 128 de laureați, dintre care 103 sunt persoane fizice și 22 sunt organizații.

Premiul nu a fost acordat în timpul celor două Războaie Mondiale între anii 1914 — 1916 și 1939 — 1943, precum și în anii 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, 1948, 1955, 1956, 1966, 1967, 1972.

Un număr de 64 de premii au fost acordate pentru câte un singur laureat. De 29 de ori au fost laureați câte două persoane iar de 2 ori premiile au fost împărțite de câte trei persoane (în 1994 Premiul Nobel pentru pace a fost împărțit de Yasser Arafat, Shimon Peres, Yitzhak Rabin și, în 2011, de către Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee și Tawakkul Karman). Trei laureați ai Premiului Nobel pentru pace se aflau în stare de arest la momentul atribuirii: pacifistul german și jurnalistul Carl von Ossietzky, politicianul birmanez Aung San Suu Kyi și activistul chinez Liu Xiaobo.

Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru pace este Malala Yousafzai, care a avut 17 ani, în anul acordării premiului (2014). Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru pace este Joseph Rotblat, care avea în momentul acordării 87 de ani (1995).

Prima distincție de acest gen a fost acordată în 1901, în comun, fondatorului Crucii Roșii, Henry Dunant, și conducătorului mișcării pacifiste de atunci, Frederic Passy. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a obținut premiul de trei ori în 1917, 1944 și 1963, iar Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați (UNHCR) de două ori, în 1954 și 1981.

În 2014, tânăra pakistaneză Malala Yousafzai și indianul Kailash Satyarthi au devenit laureați ai Premiului Nobel pentru pace, ”pentru lupta lor împotriva suprimării copiilor și a tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație”.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a primit Premiul Nobel pentru pace în 2013.

Cel mai prestigios dintre Premiile Nobel, cel pentru pace, a fost decernat în 2012, Uniunii Europene. „Uniunea și înaintașii săi contribuie de șase decenii la progresul păcii și la reconciliere, democrație și apărarea drepturilor omului în Europa”, se menționează în motivației Comitetului Nobel.

În 2011 au fost trei laureate ale Premiului Nobel pentru pace: Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Roberta Gbowee și Tawakkul Karman, cele trei laureate au fost recompensate pentru „eforturile nonviolente în favoarea siguranței femeilor și drepturilor acestora de a participa la procesele de pace”.

În 2010, disidentul chinez Liu Xiaobo a fost laureat al acestui premiu „pentru lupta sa îndelungată și nonviolentă pentru drepturile fundamentale în China”, potrivit motivației juriului.

În 2009 premiul a fost atribuit președintelui american Barack Obama, iar în 2008 fostului președinte finlandez, Martti Ahtisaari, cel care a redactat planul de reglementare a statutului provinciei Kosovo.

Comisia interguvernamentală a ONU pentru schimbări climatice și fostul vicepreședinte american Albert Arnold (Al) Gore Jr. au fost laureați ai acestei categorii Nobel în 2007. Expertul în economie Muhammad Yunus din Bangladesh, supranumit și bancherul săracilor (2006), Agenția Internațională pentru Energie Atomică și directorul său, Mohamed El Baradei (2005), fostul președinte american Jimmy Carter (2002), secretarul general al ONU Kofi Annan (2001), fostul președinte al URSS Mihail Gorbaciov (1990), fostul secretar de stat american George C. Marshall (1953) și Institutul de Drept Internațional (1904) sunt doar câteva dintre numele intrate în istorie pentru aportul pe care l-au adus păcii la nivel planetar și care au fost răsplătite cu această înaltă distincție.

Premiul Nobel pentru pace este oferit de Comitetul Norvegian pentru Nobel format din cinci membri aleși de parlamentul norvegian pentru un mandat de șase ani, cu posibilitate de a fi realeși. Medalia premiului este realizată din aur masiv și reprezintă portretul lui Alfred Nobel și a fost concepută de sculptorul norvegian Gustav Vigeland.

Inițiatorul Premiului Nobel pentru pace este magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. La vremea morții sale, imperiul Nobel era format dintr-o rețea de aproape o sută de fabrici, suedezul fiind unul din cei mai bogați oameni din lume. Necăsătorit și fără copii, Nobel a întocmit un testament în care cerea ca toate fabricile sale să fie vândute și banii încasați să fie plasați într-un depozit bancar. Dobânzile rezultate urmau să fie acordate în fiecare an „celor care, în anul anterior, au făcut cele mai bune lucruri pentru umanitate”.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'