Narges Mohammadi a primit anul acesta Premiul Nobel pentru pace. Premiul din acest an recunoaşte, de asemenea, sutele de mii de oameni care, în anul precedent, au manifestat împotriva politicilor de discriminare şi opresiune ale regimului islamic din Iran, care vizează femeile. Motto-ul adoptat de demonstranţi – „Zan-Zendegi- Azadi” (Femeie – Viaţă – Libertate) – exprimă în mod adecvat dedicarea şi munca lui Narges Mohammadi, arată Comitetul Nobel.
„Lupta ei curajoasă a avut costuri personale enorme. În total, regimul a arestat-o de 13 ori, a condamnat-o de cinci ori şi a condamnat-o la un total de 31 de ani de închisoare şi 154 de lovituri de bici. Narges Mohammadi este în prezent în închisoare”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul nobelprize.org.
Citește și: Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat norvegianului Jon Fosse
În septembrie 2022, o tânără femeie kurdă, Mahsa Jina Amini, a fost ucisă în timp ce se afla în custodia poliţiei iraniene pentru moravuri. Uciderea ei a declanşat cele mai mari demonstraţii politice împotriva regimului teocratic iranian de la venirea acestuia la putere în 1979. Sub sloganul „Femeie – Viaţă – Libertate”, sute de mii de iranieni au luat parte la proteste paşnice împotriva brutalităţii şi opresiunii autorităţilor asupra femeilor. Regimul a reprimat dur protestele: peste 500 de demonstranţi au fost ucişi. Mii de oameni au fost răniţi, inclusiv mulţi dintre ei au fost orbiţi de gloanţele de cauciuc trase de poliţie. Cel puţin 20 000 de persoane au fost arestate şi ţinute în custodia regimului.
Citește și: Inventatorii vaccinului împotriva Covid-19 au primit Premiul Nobel pentru Medicină. Cine sunt cei doi
Comitetul Nobel arată de ce motto-ul adoptat de demonstranţi – „Femeie – Viaţă – Libertate” – exprimă în mod adecvat dedicarea şi munca activistei Narges Mohammadi, recompensate cu Nobelul pentru Pace: „Femeia – ea luptă pentru femei împotriva discriminării şi opresiunii sistematice. Viaţa – ea susţine lupta femeilor pentru dreptul de a trăi o viaţă deplină şi demnă. Această luptă în Iran a fost întâmpinată cu persecuţii, închisoare, tortură şi chiar cu moartea. Libertate – ea luptă pentru libertatea de exprimare şi dreptul la independenţă, precum şi împotriva regulilor care impun femeilor să nu-şi arate chipul şi să îşi acopere corpul. Revendicările de libertate exprimate de demonstranţi nu se aplică doar femeilor, ci întregii populaţii”.