Comitetul Nobel norvegian a hotărât, vineri, să acorde premiul Nobel pentru pace de anul acesta organizaţiei japoneze Nihon Hidankyo. Organizația a fost recompensată pentru ”eforturile sale de a obţine o lume fără arme nucleare şi pentru că a demonstrat prin mărturii că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”, notează news.ro.
Cunoscută și cu numele Hibakusha, organizația premiată a apărut ca răspuns la atacurile cu bombe atomice din august 1945, ca o mişcare globală ai cărei membri s-au dedicat sensibilizării opiniei publice cu privire la consecinţele umanitare catastrofale ale utilizării armelor nucleare. Cu timpul, s-a dezvoltat o normă internaţională puternică, numită ”tabu nuclear”, care stigmatizează utilizarea armelor nucleare, considerând-o inacceptabilă din punct de vedere moral.
Potrivit Comitetului norvegian, puterile nucleare modernizează şi îmbunătăţesc arsenalele, iar noi ţări par să se pregătească să dobândească, și ele, arme nucleare. Mai mult, se fac ameninţări cu utilizarea acestor arme, astfel că trebuie să ne reamintim ce reprezintă acest pericol: cele mai distructive arme pe care le-a văzut vreodată lumea.
Comitetul Nobel a primit 286 de candidaţi la premiul Nobel pentru pace de anul acesta. Dintre aceştia, 89 sunt organizaţii. Numele candidaţilor sunt confidențiale timp de 50 de ani, ceea ce înseamnă că nu există nicio certitudine cu privire la lista completă. S-a aflat, totuși, că printre nominalizaţii cunoscuţi din acest an s-au numărat agenţia ONU pentru refugiaţi UNHCR, Papa Francisc şi naturalistul britanic David Attenborough.
Casele de pariuri îl dădeau printre favoriți pe disidentul rus Alexei Navalnîi, însă acesta nu putea fi desemnat laureat, pentru că nimeni nu poate primi premiul postum.
Anul trecut, Nobelul pentru pace i-a fost acordat lui Narges Mohammadi, pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran şi promovarea drepturilor omului şi a libertăţii pentru toţi.
Premiul Nobel pentru pace are o valoare de circa un milion de dolari şi va fi decernat la Oslo, în 10 decembrie, la comemorarea morţii lui Alfred Nobel.