Premiul Nobel pentru Pace. Pe lista favoriţilor, Donald Trump, dar şi Kim Jong-Un, Carles Puigdemont şi Papa Francisc

Revista americană Time i-a inclus miercuri pe preşedinţii american Donald Trump şi nord-coreean Kim Jong-un, pe Carles Puigdemont, fost lider al comunităţii autonome spaniole Catalonia, şi pe papa Francisc pe lista favoriţilor la câştigarea premiului Nobel pentru Pace pe anul 2018, care va fi anunţat vineri, la Oslo, de Comitetul Nobel.
Alina Costache
04 oct. 2018, 08:58
Premiul Nobel pentru Pace. Pe lista favoriţilor, Donald Trump, dar şi Kim Jong-Un, Carles Puigdemont şi Papa Francisc

Distincţia este acordată în fiecare an unei persoane sau unui grup de persoane care a depus eforturi pentru promovarea păcii în lume. În 2017, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), carea a devenit astfel a 23-a organizaţie care câştigă acest premiu de la crearea lui, în 1901.

Potrivit Comitetului Nobel, în acest an există 331 de nominalizări pentru acest premiu, dintre care 216 persoane şi 115 grupuri. Acesta este al doilea cel mai mare număr de nominalizări, după recordul din 2016. Procesul de selecţie este bine păzit înainte de anunţarea premiului, iar nominalizările nu sunt făcute publice, dar acest lucru nu i-a oprit pe oameni să facă speculaţii cu privire la favoriţi, notează Time în cea mai recentă ediţie a sa, informează Agerpres.

Kim Jong-un şi Moon Jae-in

Disputa pe tema armelor nucleare din Coreea de Nord şi testele cu rachete din 2017 au lăsat relaţiile dintre Seul şi Phenian poate la cel mai de jos punct al lor după războiul coreean din 1950-1953. Acum, în parte graţie liderilor lor, Kim Jong-un (Nord) şi Moon Jae-in (Sud), cele două Corei au luat primele măsuri în vederea dezarmării nucleare. Luna trecută, Kim s-a pronunţat pentru denuclearizare sub supravegherea inspectorilor străini.

Comitetul Nobel ar putea ajunge la concluzia că este greu să ignore evaluarea ONU conform căreia regimul Kim comite în prezent „crime împotriva umanităţii”, printre care tortură, înfometare şi execuţii în taberele de detenţie. Totuşi, perechea formată din Kim Jong-un şi Moon Jae-in este favorită clară la Nobelul pentru Pace pe 2018, informează Agerpres.

Preşedintele Donald Trump

Optsprezece congresmeni republicani au scris în luna mai Comitetului Nobel pentru a-l nominaliza pe preşedintele Donald Trump pentru premiul Nobel pentru Pace pe 2018 „ca o recunoaştere a eforturilor sale pentru a pune capăt războiului coreean (1950-1953), pentru a denucleariza Peninsula Coreeană şi a aduce pacea în regiune. Aşadar, pentru multe dintre motivele pentru care Moon şi Kim sunt consideraţi favoriţi. Casa de pariuri Ladbrokes dă o cotă de 2,5/1 pentru ca Trump să câştige, fie singur, fie alături de alţi nominalizaţi.

Carles Puigdemont

Personajul central al referendumului neoficial privind independenţa Cataloniei, desfăşurat în 2017, trăieşte în exil în Belgia după ce a părăsit Spania pentru a evita arestarea de către autorităţile spaniole. Referendumul a accelerat riposta autorităţilor spaniole care a îngheţat speranţele pentru o Catalonie independentă în viitorul previzibil. De atunci, Puigdemont a ieşit în mare parte din atenţia presei, dar şansele sale, potrivit Ladbrokes, însă sunt de 12/1, potrivit Agerpres.

UNHCR

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) se află în centrul eforturilor de a-i ajuta pe cei care fug de războaie şi persecuţii din întreaga lume. Eforturile UNHCR au fost recunoscute deja de două ori de Comitetul Nobel, care a acordat premiul pentru Pace în 1954 şi 1981. În acest an, UNHCR a anunţat că în 2017, la nivel mondial, au fost strămutate mai multe persoane ca oricând. Primirea a încă unui Nobel pentru Pace ar fi cel puţin oportună.

Papa Francisc

Niciun Papă nu a câştigat până acum premiul Nobel pentru Pace, dar papa Francisc a fost favorit pentru această distincţie încă de la preluarea funcţiei, în 2013. În acel an, el a fost desemnat Personalitatea Anului de către revista Time, ca o recunoaştere a încercărilor sale de a pune Biserica pe o poziţie mai modestă şi mai morală. Însă 2018, un an în care au fost dezvăluite detalii ale abuzurilor unor membri ai clerului, nu a fost un an uşor pentru papa Francisc. Gestionarea scandalurilor privind abuzuri sexuale ale preoţilor în Irlanda, SUA şi Chile a fost criticată pentru lentoarea sa, ceea ce a afectat imaginea sa de reformist liberal. În 2013, 72% dintre americani aveau opinii pozitive despre papă, potrivit unui sondaj CNN; în septembrie 2018, proporţia scăzuse la 48%. Chiar şi aşa, Ladbrokes îl cotează cu şansa de 16/1 pentru câştigarea premiului, potrivit Agerpres.

Raif Badawi

Bloggerul saudit Raif Badawi a fost arestat în 2012 pentru acuzaţia de ‘insultare a islamului prin canale electronice’ şi condamnat în anul următor la şapte ani de închisoare şi 1.000 de lovituri de bici. El a rămas în detenţie, într-o ţară a cărei imagine noul prinţ moştenitor Mohammed bin-Salman încearcă să o schimbe într-una mai liberală din punct de vedere social. Dacă va câştiga, el nu va fi primul deţinut politic ce devine laureat Nobel – în 2010, premiul a fost decernat activistului chinez pentru drepturile omului Liu Xiaobo. Acesta a murit de cancer în 2017.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Apelul la care nu trebuie să răspunzi niciodată. E o mare escrocherie
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Încalcă principiile fundamentale ale Constituției României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Analiză posibilă la FBI pentru epurarea agenților implicați în anchetele împotriva lui Trump și a asaltului din 6 ianuarie
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România