Premiul NOBEL, „reportat” în VIAŢA de APOI. Laureaţi care nu au aflat niciodată că au luat trofeul

Premiile Nobel sunt decernate la tot mai mare distanţă de descoperirile ştiinţifice, lucru care îngrijorează comunitatea oamenilor de ştiinţă, fiindcă niciun cercetător nu este nemuritor, scrie marţi AFP, citată de Agerpres. S-a întâmplat ca unii candidaţi să moară înainte să primească telefonul atât de aşteptat şi să nu obţină astfel un loc în istorie.
Iulian Tudor
07 oct. 2014, 07:26
Premiul NOBEL,

Premiul Nobel cere multă răbdare, uneori chiar prea multă. Situaţiile sunt uneori complicate, ca de exemplu în 2011, când Academia de Ştiinţe a aflat cu consternare că Ralph Steinman (Canada, 68 de ani), câştigător al premiului Nobel pentru Medicină, murise de trei zile. A făcut atunci o excepţie de la regula care prevede ca laureaţii să fie în viaţă fiindcă juriul credea că Steinman trăia.

În 1996, un alt canadian, William Vickrey, 82 de ani, murea la trei zile după ce primise premiul pentru Economie.

Citeşte şi Scriitoarea sud-africană Nadine Gordimer, laureată a Premiului Nobel pentru literatură, a încetat din viaţă

‘Dacă lucrurile continuă în acest fel, vor fi tot mai multe cazuri de acest fel. Este numai o chestiune de timp, aşa că trebuie făcut ceva’, afirmă Santo Fortunato, fizician la Universitatea din Aalto (Finlanda). El a semnat în colaborare un studiu apărut în revista Nature, care s-a ocupat de problema aşteptării. ‘Înainte de 1940, premiile Nobel erau decernate la peste 20 de ani de la descoperirea originală în numai 11% din numărul laureaţilor la fizică, 15% la chimie şi 24% la medicină. Din 1985, această aşteptare lungă se aplică la 60%, 52% şi 45% respectiv din laureaţi’, adaugă el. Dacă tendinţa se prelungeşte, premiile Nobel nu vor mai ajunge la oameni de ştiinţă foarte merituoşi, pentru că aceştia riscă să moară înainte să poată fi premiaţi. ‘Această întârziere riscă să saboteze cea mai venerabilă instituţie a ştiinţei’, încheie autorii articolului din Nature.

O descoperire trebuie să fie validată de o perioadă lungă de experienţe

Mulţi invocă intransigenţa juriilor premiilor Nobel, care consideră că ştiinţa contemporană este atât de complexă încât trebuie să se aştepte ca o descoperire să fie validată de o lungă perioadă de experienţe. Existenţa bosonului lui Higgs – premiul Nobel pentru Fizică în 2013 – a fost postulată în 1964. A fost nevoie de aproape o jumătate de secol de cercetări practice costisitoare pentru a o valida. Pentru unul din pionierii ei, americano-belgianul Robert Brout, premiul a venit prea târziu.

Citeşte şi Premiile NOBEL: John O’Keefe, May-Britt Moser şi Edvard Moser împart Nobelul pentru Medicină

Acest caz oferă un argument perfect pentru a nu accelera procesul, arată Sven Lidlin, preşedinte al Comitetului Nobel pentru Chimie. ‘Vrem să ne asigurăm că îi recompensăm pe cei care deschid prima uşă. Acest lucru înseamnă că există cu siguranţă o întârziere de 20 de ani în general’, subliniază el. El apreciază că juriile trebuie să aştepte şi nu să premieze o descoperire care ar putea dezamăgi ulterior. De exemplu, doi cercetători au anunţat în 1989 că deţin o tehnică de ‘fuziune rece’, care ar permite o reacţie nucleară la o temperatură apropiată de cea ambientală şi care ar rezolva toate problemele energetice. La un sfert de secol de la anunţ, descoperirea nu a fost confirmată. ‘În fiecare an există o mulţime de anunţuri de descoperiri incredibile şi multe dintre ele se dovedesc a nu fi aşa’, arată Lidlin.

Premiu postum

Pentru a rezolva această dilemă, Santo Fortunato enunţă ideea de premiu Nobel postum, aşa cum se putea face înainte de 1974. ‘Cei care l-ar câştiga nu ar primi bineînţeles nimic, fiindcă ar fi morţi, dar cred că este important ca descoperirile lor să fie recunoscute’, spune el. Ceremonia de decernare a premiilor s-ar putea însă transforma în moment funebru, în contextul în care se sărbătoresc eroii ştiinţei, recunoaşte Lidlin. ‘S-ar pierde ideea că ştiinţa este ceva ce se petrece astăzi. Personal, aş vota împotriva unei asemenea iniţiative’, încheie el.

Citeşte şi Premiul Nobel pentru Pace: Record de 278 de candidaţi în 2014

Este necesar să fie recompensaţi cercetători care nu sunt la sfârşit de carieră sau la pensie, apreciază Matthew Wallace, cercetător la Institutul de gestionare a inovaţiei şi cunoştinţelor din Valencia (Spania). ‘Pentru a promova şi recompensa inovaţia şi creativitatea, ar fi cu adevărat mai util ca premiile să consacre cercetători mai puţin confirmaţi şi descoperiri mai recente’, arată el.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Ce creatură au găsit oamenii de știință în fosa oceanică Atacama: ”Sunt așteptate și alte descoperiri”
Capital.ro
Călin Georgescu a primit hotărârea de urgență. Decizia Instanței Supreme a venit azi, 10 ianuarie
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Viața de film a femeii care a revoluționat lumea. A fost alungată, dar a revenit și mai puternică
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Premierul slovac Robert Fico face comentarii dure la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”