Incidentul s-a petrecut în urmă cu aproximativ trei ani, dar abia acum a venit decizia instanței. Potrivit reclamantei, preotul Florin Pârască a refuzat să înceapă slujba de înmormântare, amintindu-le rudelor femeii decedate că nu au plătit dările bisericești de 10 ani. El le-a cerut acestora suma de 5.000 de lei, iar rudele acesteia au fost de acord să plătească pentru ca răposata să fie înmormântată creștinește. Totuși, după înmormântare, duhovnicul le-a returnat banii rudelor îndoliate, cu toate astea fiica decedatei a decis să meargă totuși în instanță.
”A zis că, dacă nu îi duc 5.000, nu am ce căuta cu mama în cimitir, în curtea bisericii. Că ne scoate afară, cu sicriu cu tot. M-a umilit în ultimul hal. Eu îmi amintesc chestiile astea și nu dorm nopțile”, a declarat reclamanta, potrivit PROTV.
Instanța a decis, însă, că preotul trebuie să îi plătească femeii daune morale în valoare de 5.000 de lei întrucât i-a cauzat o suferință suplimentară, pe lângă suferința pe care femeia deja o avea provocată de decesul mamei sale. Pe de altă parte, magistrații au decis și ca rudele să îi dea parohului 2.500 de lei și să șteargă de pe conturile de pe rețelele sociale toate postările legate de înmormântare.
După incident, preotul a primit dojană arhierească de la mai-marii bisericii.
”Practica respectivă cumva contravine unor hotărâri repetate ale Sfântului Sinod care interzic condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata unei taxe. O taxă care chiar și pentru administrarea cimitirului putea fi luată în alte condiții și alți termeni”, a transmis Cornel Coprean, purtător de cuvânt Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, potrivit sursei citate.
Decizia Judecătoriei Cluj-Napoca nu este definitivă, fiind atacată în apel atât de femeie, cât și de preotul Pârască.
Citeste si