Preot ortodox, mesaj pentru Raed Arafat: „Nu aveţi autoritatea să vă pronunţaţi privind închiderea sau deschiderea bisericilor”

Părintele Marcel Malanca, 40 de ani, este preot în Negreşti Oaş şi protopopul acestei regiuni. Acesta a postat pe Facebook un mesaj pentru şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Romania TV
09 mai 2020, 15:29
Preot ortodox, mesaj pentru Raed Arafat:

Preotul susţine în scrisoarea intitulată „Cei 5 de nu” că Raed Arafat nu are căderea de a se pronunţa pe tema redeschiderii lăcaşelor de cult.

„Cei 5 de NU !!!

1. NU! d-le Arafat, nu mai pot tolera să vă aud cum explicaţi românilor modalitatea în care trebuie să-şi organizeze viaţa duhovnicească, cum întreţineţi această angoasă şi vădită nemulţumire care există în sufletul milioanelor de creştini, ajunşi deja la capătul răbdării, după două luni de silnicie psihică, cărora ar trebui să le oferiţi soluţii, NU interdicţii!

2. NU! d-le Arafat, nu aveţi autoritatea necesară (NU aţi avut-o nici până acum) să vă mai pronunţaţi privind deschiderea sau închiderea bisericilor. NU cred să vă fi acordat cineva puterea de a „încuia”. Până acum şi până la sfârşitul veacurilor „cheile” sunt păstrate de sacerdoţi (” qui habet aures audiendi, audiat”) NU-L ispitiţi pe Dumnezeu!

3. NU! d-le Arafat, NU pot şi NU cred că e corect să vă adresaţi creştinilor privind viaţa liturgică şi spirituală. Aveţi cu totul altă funcţie, altă calitate, aveţi alte atribuţii, alte sarcini. NU vă preocupaţi, creştinii au păstorul lor care poate şi ştie cum să le vorbească şi cum să-i liniştească, pentru că aceştia „cunosc glasul” păstorului, „după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui.”

4. NU! d-le Arafat, NU consider a fi lipsă de respect, dimpotrivă, apreciez dedicarea şi profesionalismul d-voastră. Dar tocmai pentru a-mi păstra stima şi aprecierea, NU vă rog, vă solicit respectuos să găsiţi alte formule şi alte variante să daţi explicaţii poporului privind interdicţiile. Vă pot da un sfat: folosiţi un abecedar de psihologie pozitivă. Ştiu că şi eu am abuzat de NU în acest articol, dar voiam să vedeţi cum sună şi cum vibrează până şi ultima coardă sensibilă, deja dezacordată, din suflet şi din conştiinţă, după un NU rostit de mii de ori, în răstimpul celor două luni, în faţa milioanelor care v-au ascultat. Poate de acum NU vor mai auzi.

5. NU! d-le Arafat, NU instig. Îi rog pe toţi să aibă răbdare, să aibă credinţă, să aibă discernământ. Să NU audă toate inepţiile injectate de canalele de dezinformare. Pentru că informaţii am primit cu butoiul. NU ne-au făcut mai buni, din păcate, nici mai inteligenţi, nici mai sănătoşi (mintal). Asta deoarece puterea NU este în mâna celui care are informaţii, ci a celui care are claritate şi le poate discerne (Harrari).
*
P.S.1: Spuneaţi că biserica „reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile”.
Păi… am o nedumerire: persoanele vulnerabile nu merg şi la saloanele de întreţinere, în magazinele burduşite de clienţi sau cu autobuzul? Hm…?!
NU trebuie să explicaţi.

P.S.2: NU aştept răspuns.
P.S.3: Să avem răbdare! DA…”, a scris părintele pe Facebook.

Citeşte şi: BOR nu ar vrea Sfânta Împărtăşanie cu linguriţe şi pahare de unică folosinţă: „Ne vom consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori”

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...