În 2008, 35 de preoţi din Craiova si Vâlcea hotărau să îşi apere drepturile prin înfiinţarea sindicatului „Pastorul cel Bun”. Iniţiativa nu a fost privită deloc cu ochi buni de către Mitropolia Craiova. A urmat un lung şir de procese, apoi cererea la CEDO.
„Preotii nu au avut curaj să o depună la poştă aici. Eu personal am fost la Belgrad şi am depus-o la poştă. Este de râs, dar asta s-a întâmplat. Sunt interese oculte, sunt interesele relaţiilor dintre ierarhi. Se va exercita un alt control mai amplu şi mai amănunţit a ceea ce se întamplă în mănăstiri, în parohii”, a declarat avocatul Ionel Gruia.
Decizia CEDO nu este pe placul Patriarhiei Romaniei şi nici a Mitropoliei Craiova. „Toate aceste puncte contravin statutului bisericii noastre ortodoxe şi implicit moralei creştine şi angajamentului pe care fiecare slujitor şi l-a asumat în momentul hirotoniei. Nu există în statutul bisericii noastră că „preotul este nedreptăţit de ierarhi”.Există ascultare faţă de ierarhi”, a declarat preotul paroh, Ioniţă Apostolache, de la Mitropolia Oltenia.
Patriarhia Romana nu renunţă. Este hotărâtă să facă toate demersurile pentru ca hotararea CEDO să nu fie pusă în aplicare. Pentru aceasta, va apela la cea mai înaltă instanţă, Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului.