Daca acea taiere acasa a motului de catre nas sau nasa este doar o semnificatie fara nici o explicatie, in schimb, actul liturgic care se petrece dupa ce copilul este botezat, tunderea parului, reprezinta prima jertfa pe care copilul respectiv o aduce lui Hristos, jertfa de multumire pentru darul pe care l-a primit de la Hristos-haina luminoasa, a devenit purtator de har, i s-a restaurat firea si a devenit mostenitor al Imparatiei lui Dumnezeu, scrie bzi.ro. De aceea se si canta „Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati imbracat”. Prin Taina Botezului are loc o renastere, o nastere duhovniceasca. Se taie acea suvita de par in semnul Sfintei Cruci pentru ca lucrarea din Biserica este o lucrare treimica.
Biserica nu recomanda aceste practici
Deci, practica taierii motului nu are o semnificatie aparte, ci ea tine de aceasta bucurie a implinirii primului an de viata a copilului, a baiatului respectiv. Nasii si finii se intalnesc, este o masa in familie, bucurie, se fac daruri, dar sunt doar manifestari laice, profane, fara a avea un substrat sau o semnificatie duhovniceasca pentru viata copilului. Tot la fel si in cadrul ruperii turtei fetitei este o practica asemanatoare, fara semnificatie religioasa, care nu este recomandata de catre Biserica.
De ce nu sunt incurajate aceste practici de Biserica?
Pentru ca incurajeaza superstitiile, mai ales prin obiceiul de a pune in fata copiilor tavite cu diferite obiecte, printre care si stilouri, carti si chei, cerandu-i sa aleaga dintre ele. Este foarte periculos, deoarece se incearca a se intui perspectiva profesionala a copilului. Aceasta practica este gresita pentru ca reprezinta un fel de actualizare a ursitoarelor. Sfanta Biserica ne invata ca viata omului nu este indicata de destin, asa cum exista in religiile pagane, de unde cred ca se trag si aceste practici. Nu destinul sta la baza vietii omului, ci rugaciunea si impreuna – lucrarea lui cu harul lui Dumnezeu prin pronia sau providenta divina. Adica viitorul unui om se stabileste prin rugaciune si prin vointa proprie.
Citeşte şi Ce părere are BISERICA despre reclama cu turnarea Aghiasmei în bateria automobilului
Crestinii ortodocsi ar trebui sa renunte la aceste superstitii pentru ca ii duc la o diluare a credintei, pentru ca in loc sa tina legatura cu izvorul vietii, Hristos, si sa vina in Sfanta Biserica sa consulte un preot duhovnic, se preteaza la tot felul de practici superstitioase.
Taierea motului sau ruperea turtei nu este un mare pacat, insa sa nu cadem in superstitie din cauza acestor practici.