Preotul Francisc Doboş a primit o factură uriaşă la lăcaşul de cult în care slujeşte. După ce duhovnicul a postat factura cu suma exorbitantă pe Facebook, credincioşii i-au solicitat un cont în care să depună bani fiecare după puterile sale, ca să ajute la achitarea acesteia.
Concret, Biserica Franceză din Bucureşti, unde Francisc Doboş este preot paroh, a primit o factură de peste 4300 lei la gaze.
„Biserică micuță dar factură mare. Promit că o să vă încălzesc mai degrabă cu predici călduroase. Aveți și alte sfaturi? Second job?„, a scris Francisc Doboş pe Facebook.
Ulterior, părintele a revenit în comentarii cu o completare: „Am o idee: Milogul S.A.”
Comentatorii au făcut haz de necaz: „Invatati business de la Marele Alb ca sa nu mai aveti dureri de cap! Dupa cateva cursuri veti putea cumpara enelul cu totul ca sa anulati factura asta care va fi fiind restanta atunci”
Dumitru Chisăliță, senior consultant Gaz și Energie, președinte al Asociației Energia Inteligentă, a declarat, în cadrul dezbaterii despre criza energetică, organizată de DCNews și DCBusiness, că ”primul act normativ (pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze naturale n.r.) a fost unul greșit. Au urmat ”tot felul de elemente de ascundere a faptului, s-a continuat în minciună”.
Chiar şi după rectificarea actului normativ, în zona gazelor naturale, nu va fi un impact semnificativ: ”Vreau ca toți românii să afle că în momentul în care vor veni facturile în luna martie, pentru luna februarie, vor plăti mai mult decât au plătit anul trecut, sume importante de bani. (…) Consumatorii vor fi puși în fața faptului împlinit, nu vor avea decât să achite facturile, pentru că așa a fost făcut actul, în modificările făcute nu se pune punctul pe ”i”. Problematice au fost facturile la gazele naturale, care, prin modul în care s-au creat atât prețul de plafonare cât și nivelul de compensare pentru gazele naturale, a făcut ca foarte puțini români să beneficieze de avantaje sau de un ajutor real. Se persistă în această chestiune și se pune în față situația energiei electrice”.
Dumitru Chisăliță subliniază că adevărata problemă a românilor rămâne nerezolvată, pentru că factura la energie înseamnă 2-3% din bugetul familiei, iar factura la gaze reprezintă între 18 și 25%: ”Ieșim în față cu o măsură care arată wow, dar problema o lăsăm nerezolvată”.