Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat definitiv pe preotul de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, Gabriel Bucică, la patru ani de închisoare cu executare pentru iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni. În fapt, magistraţii ieşeni au respins recursul formulat de preotul constănţean la sentinţa dată iniţial în luna mai 2013 de Judecătoria Vaslui, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În plus, este menţinută pentru preotul constănţean şi pedeapsa de trei ani cu executare pentru efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Odată cu contopirea celor două pedepse, Bucică va executa pedeapsa cea mai grea, respectiv patru ani de închisoare.
Tot în acelaşi dosar în care a fost judecat preotul Gabriel Bucică, alte trei persoane au fost condamnate la câte trei, respectiv, doi ani de închisoare cu suspendare. La fel ca şi preotul constănţean, suspendat din activitate de Arhiepiscopia Tomisului în februarie 2013 odată cu arestarea preventivă, cei trei condamnaţi în acest dosar au beneficiat de procedura simplificată în derularea procesului când şi-au recunoscut faptele comise, pedepsele fiindu-le reduse cu o treime.
Preotul Gabriel Bucică, în vârstă de 32 de ani, care slujea de mai mulţi ani la Catedrala Arhiepiscopală Constanţa, a fost arestat preventiv pe 8 februarie 2013 pentru trafic de etnobotanice, el făcând parte dintr-o reţea destructurată la începutul lunii februarie de poliţişti şi procurorii vasluieni ai DIICOT.
Originar din judeţul Vaslui şi cu domiciliul în localitatea constănţeană Cumpăna, Gabriel Bucică este acuzat că a livrat, în cursul anului 2012, mai multe colete cu etnobotanice, pe care le lua din Portul Constanţa, către liderul unei reţele de comercializare a unor astfel de substanţe în municipiul Vaslui. Ulterior, alte persoane din grupul infracţional se ocupau de distribuirea etnobotanicelor, contracost, în rândul tinerilor din municipiul Vaslui, inclusiv liceeni.
Potrivit anchetatorilor, preotul făcea parte dintr-o reţea destructurată în urmă cu trei luni de către procurorii vasluieni ai DIICOT, acţiune în urma căreia cinci tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 30 de ani, patru din Vaslui şi unul din Republica Moldova, au fost arestaţi preventiv pentru 19 zile de către magistraţii Tribunalului Vaslui. Ei sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional, aderare la un grup infracţional şi efectuarea de operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive. În urma percheziţiilor făcute la locuinţele lor, poliţiştii au confiscate 675 pliculeţe cu substanţe etnobotanice, care ar fi urmat să fie vândute pe piaţa vasluiană cu 10 lei bucata.
Iniţial, avocatul preotului Gabriel Bucică a afirmat că tânărul pe care-l apără este nevinovat, el căzând în plasa adevăraţilor traficanţi. Potrivit apărătorului lui Gabriel Bucică, acesta din urmă practica şi activitatea de taximetrie în timpul liber pentru a-şi spori veniturile. În aceste condiţii, susţine avocatul Liviu Cristescu, preotul lua cu taximetrul coletele cu etnobotanice de la nişte persoane din Constanţa, pe care apoi le transporta până la firmele de coletărie care făceau curse spre municipiul Vaslui.
Apărătorul lui Bucică a afirmat că acesta nu ştia nimic de conţinutul coletelor şi că pe cei de la care le ridica îi cunoştea doar după numele mic.