Publicațiile americane au precizat că George Maior va reprezenta România la Washington după ce timp de 9 ani a condus Serviciul Român de Informații. Acesta și-a prezentat demisia în luna ianuarie după ce „a criticat Curtea Constituțională pentru respingerea noilor legi de securitate națională”.
Conflictul lui Maior cu elementele din justiție a avut la bază necesitatea României de a avea legi mai favorabile pentru acțiunile de combatere a terorismului, acesta menționând anterior că există anumite riscuri de securitate care s-ar putea manifesta prin atacuri pe teritoriul țării. Mai mult, într-un articol recent publicat de Financial Times, George Maior a atras atenția asupra „războiului silențios” pe care Rusia îl poartă în domeniul cibernetic, pentru respingerea căruia sunt necesare acțiuni coordonate din partea NATO.
Recent, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România are nevoie de o lege clară privind securitatea cibernetică şi de mai puţină birocraţie, ținând cont de noile provocări din domeniul apărării precum situaţia tensionată de la graniţa cu Ucraina sau atacurile cibernetice.
Mai mult. după consultările de astăzi cu Președintele, premierul Victor Ponta le-a cerut membrilor Cabinetului să exprime un punct de vedere pozitiv asupra legii privind retenţia datelor, după ce liderii politici au căzut de acord asupra acestui proiect la consultările de la Cotroceni cu şeful statului, Klaus Iohannis.
„Azi, la Cotroceni, preşedintele a invitat liderii partidelor parlamentare, am căzut de acord asupra unui proiect de lege privind retenţia datelor. Vreau, astăzi, de principiu, pe forma care de altfel a fost discutată, să exprimăm şi un punct de vedere pozitiv al Guvernului, urmând procedurile necesare în aşa fel încât, prin consens politic, să avem o lege care să răspundă şi aşteptărilor Curţii Constituţionale, dar şi necesităţii instituţiilor care au atribuţii în domeniu’, a spus Ponta, la începutul şedinţei Executivului.
Administrația prezidențială a anunțat astăzi că liderii partidelor politice au semnat, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, o inițiativă legislativă parlamentară de modificare și completare a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.
Sursa citată precizează că președintele Iohannis și-a exprimat speranța că acest proiect, care este rezultatul unui efort comun, va fi aprobat de Parlament și a subliniat că într-o societate democratică securitatea, respectarea legii și libertatea trebuie puse în acord.