Această situaţie survine în timp ce regimul comunist chinez este acuzat de represalii ce vizează media occidentale, ca agenţia americană Bloomberg sau cotidianul The New York Times, care au publicat anchete privind averile imense ale apropiaţilor unor lideri chinezi.
Viza pentru Austin Ramzy (39 de ani), care a stat şase ani în China, expiră joi. În timp ce lucra pentru revista americană Time, el a fost recrutat, la mijlocul anului 2013, de New York Times, care a depus în iunie o cerere de viză pentru ziarist. Această cerere a rămas de atunci fără răspuns. Drept rezultat, „China pare pe punctul de a-l constrânge pe ziaristul nostru să plece”, a subliniat într-un articol redacţia The New York Times.
Qin Gang, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, a dezminţit faptul că Austin Ramzy face obiectul unui refuz de viză, precizând că demersurile nu vor fi finalizate până joi, iar ziaristul va trebui să părăsească ţara. Ramzy va fi astfel al doilea corespondent al New York Times obligat să părăsească China în ultimele 13 luni pentru neacordarea vizei.
The New York Times a indicat că ziaristul va continua să relateze despre China de la distanţă şi nu va renunţa la cererea de viză. Această măsură se înscrie într-o serie de decizii luate de autorităţile chineze împotriva unor instituţii de presă pe care le acuză că au încălcat „linia roşie” în unele relatări.