După retragerea trupelor NATO, în câteva săptămâni talibanii au recucerit întreaga ţară, duminică preluând controlul asupra palatului prezidenţial. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit ţara, anunţând că a făcut asta pentru a evita vărsarea de sânge, scrie presa americană. Aparent, el se află în Tadjikistan.
Localnicii spun că birourile Guvernului sunt goale, la fel şi cartierul ambasadelor, aflat în apropierea aeroportului, diplomaţii şi familiilor lor fiind evacuaţi din ţară. Personalul ambasadelor Chinei şi Rusiei rămân pe loc, pentru moment.
„Sunt în stare de şoc. Intrarea talibanilor m-a speriat, dar faptul că preşedintele Ghani ne-a lăsat în situaţia asta a fost mai rău”, a declarat pentru Reuters proprietarul unui magazin. Multe magazine şi localuri din centrul oraşului au fost închise. Proprietarii spun că au luat această decizie pentru a-şi proteja bunurile. Mii de oameni stau la cozi în faţa băncilor pentru a-şi retrage economiile şi fac provizii, speriaţi de ce le va oferi viitorul. Pe lângă toate acestea, există temeri întemeiate că femeile nu vor avea nici măcar drepturile de care beneficiau până acum, între care cel la educaţie. Talibanii au spus că oamenii vor putea să îşi reia activităţile obişnuite curând şi unul dintre lideri a declarat pentru Reuters că „viaţa normală va continua într-un mod mult mai bun”.
Sarah Adams, mama unui soldat britanic ucis în Afganistan, spune că nu poate dormi uitându-se la scenele „devastatoare” cu talibanii care au preluat controlul asupra Afganistanului. Ea a mărturisit: „Trebuie doar să încerc să mă gândesc că James nu a murit în zadar sau că nu am pierdut atâtea vieţi degeaba”, scrie BBC. Fiul ei, soldatul James Prosser, din Cwmbran, Torfaen, avea 21 de ani când a fost ucis, într-o explozie, în 2009.
Prăbuşirea armatei afgane îşi găseşte premisele în acordul încheiat de fostul preşedinte american Donald Trump cu talibanii în februarie 2020 la Doha, pentru o retragere completă a trupelor străine, în schimbul unor garanţii de securitate şi al angajamentului talibanilor că vor discuta cu guvernul de la Kabul. Pentru talibani, a fost vorba de o primă victorie, după aproape două decenii de război. Pentru numeroşi afgani, demoralizaţi, a fost o trădare şi un abandon. Talibanii şi-au continuat atacurile împotriva forţelor guvernamentale, în acelaşi timp punând la cale asasinate ţintite contra unor jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului, insuflând frica. Propaganda lor s-a însărcinat să le anunţe apropiata victorie inevitabilă.
Potrivit unor surse, responsabili locali şi soldaţi erau bombardaţi cu mesaje care îi presau să se predea sau să coopereze, ameninţându-i cu ce e mai rău în caz de refuz. Altora li se propunea un permis de liberă trecere dacă nu opuneau rezistenţă.