Cea mai populară publicație britanică, The Sun, nu și-a măsurat cuvintele și a caracterizat proiectatul acord drept ‘un morman de gunoi urât mirositor’. La rândul său, Daily Mail îl acuză pe Cameron că este naiv și ‘vinde țara’. O reacție mai moderată are Financial Times, care anticipează lupta pe care va trebui acum să o ducă David Cameron pentru a convinge că planul prezentat marți de Donald Tusk oferă Marii Britanii o soluție justă.
David Cameron și-a formulat în luna noiembrie principalele patru solicitări de a căror realizare a condiționat atunci decizia sa de a le cere britanicilor să voteze pentru rămânerea în UE, la referendumul pe care a promis să-l convoace cel târziu în 2017, dar despre care a afirmat marți că s-ar putea desfășura chiar în lunile următoare, aminteşte Agerpres.
El a cerut în primul rând suprimarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranții nou-veniți din alte state ale UE. Celelalte solicitări vizează renunțarea la principiul adoptării monedei euro de către toate statele blocului comunitar, sporirea competitivității UE și renunțarea la abordarea federalistă de adâncire continuă a integrării europene.
Citeşte şi: Referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE ar putea avea loc în câteva luni
Totuși, astfel de hotărâri nu vor putea fi luate unilateral de un stat, în cazul suspendării ajutoarelor sociale fiind nevoie de acordul Comisiei Europene și de cel al Consiliului European, iar pentru blocarea unei inițiative legislative a executivului comunitar se va cere ca cel puțin 55% din parlamentele naționale să voteze de asemenea împotriva ei.
Cameron a răspuns favorabil inițiativei lui Tusk, apreciind acest acord preliminar dreptul unul bun și a asigurat că, dacă el va fi finalizat și aprobat de ceilalți lideri europeni, le va cere concetățenilor săi să voteze pentru rămânerea Marii Britanii în UE.
Prin urmare, multe publicații britanice apreciază că șeful executivului de la Londra a eșuat în impunerea a două dintre cele mai importante chestiuni care interesează electoratul britanic, și anume imigrația și repatrierea unor atribuții de la Bruxelles către Londra.
De altfel, chestiunea rămânerii în UE a divizat profund populația britanică, iar misiunea lui Cameron va fi și mai dificilă dacă avem în vedere că, pe lângă presa ostilă, el va trebui să ducă o muncă de convingere și cu politicienii din propria sa tabără care dezaprobă acest acord preliminar, cum este cazul fostului ministru al apărării, Liam Fox, care a spus că propunerile lui Donald Tusk sunt doar ‘promisiuni lipsite de conținut’.