Presa din Rusia, reacție după primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Un ziar de la Moscova spune despre Călin Georgescu faptul că acesta consideră că apartenența României la NATO nu îi garantează securitatea.
Kommersant, un cunoscut ziar din Moscova titrează faptul că Georgescu și-a făcut campanie pe TikTok și a pledat pentru valorile tradiționale.
”Domnul Georgescu și-a făcut campanie pe TikTok și a pledat pentru valorile tradiționale, dar a vorbit pozitiv și despre militarii români care au luptat de partea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. De asemenea, Călin Georgescu consideră că apartenența țării la NATO nu îi garantează securitatea”, a scris Kommersant, potrivit hotnews.ro.
Reamintim că agenția de stat a Kremlinului Ria Novosti a spus direct că „Georgescu este un candidat aliniat Rusiei”.
După centralizarea a 99,8 %% din voturile exprimate la scrutinul de duminică, independentul Călin Georgescu conduce în continuare cu 22,87 % din voturile exprimate. El este urmat de Marcel Ciolacu (19,19%), Elena Lasconi (19,15%).
Călin Georgescu, candidatul independent surpriză plasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale, s-a născut la 26 martie 1962, în București. Are 62 de ani și a absolvit Facultatea de Agronomie. Are un doctorat în pedologie (studiul solurilor).
Înainte de Revoluţia din 1989, a fost angajat ca inginer agronom la o întreprindere din Făgăraş, judeţul Braşov. În anul 1991, a ajuns şef al biroului senatorial pentru Mediu din Parlament, apoi un an mai târziu, a devenit consilier al Ministrului Mediului, Marcian Bleahu. Pe atunci, Ion Iliescu era preşedinte, iar Theodor Stolojan ocupa funcţia de premier din postura de tehnocrat.
Între 1993 şi 1996, Călin Georgescu a condus un ONG numit Asociaţia Tineretului Ecologist din România (TER), iar în guvernarea CDR a devenit secretar general în Ministerul Mediului.
La mijlocul anilor 2000, acesta a condus un departament din cadrul Ministerului de Externe (MAE), apoi a ocupat, timp de mai mulţi ani, diferite funcţii la ONU în domeniul conservării mediului. În prezent, Călin Georgescu se prezintă ca expert în dezvoltare durabilă şi este profesor asociat la Universitatea din Piteşti.
În plan politic, numele lui Călin Georgescu a fost vehiculat pentru prima dată în primăvara anului 2012, când ar fi trebuit să devină premier după căderea Guvernului Boc, însă nu a fost numit.
După tragedia de la Colectiv, care a dus la căderea Guvernului Ponta, Georgescu a fost propus, din nou, prim-ministru de mai multe persoane publice cu vederi naţionaliste, în frunte cu actorul Dan Puric. Planul nu s-a concretizat.
În decembrie 2020, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid abia intrat în Parlament, l-a propus oficial pe Călin Georgescu pentru şefia Guvernului, însă nu a fost numit.