„Merkel aproape de majoritatea absolută”, titrează cotidianul spaniol de stânga El Pais, care evocă un „rezultat fără precedent încă din epoca lui Konrad Adenauer (CDU), în urmă cu 50 de ani”. Publicaţia de centru-dreapta El Mundo anunţă o „victorie istorică”. „Triumf răsunător al lui Merkel, care speră să guverneze singură”, informează cotidianul conservator ABC.
Potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, victoria lui Merkel este „istorică”. La Stampa afirmă că Germania „a încoronat-o pe Angela Merkel”.
În Marea Britanie, cotidianul conservator Daily Mail apreciază, la rândul său, că obţinând un al treilea mandat, Merkel „a devenit (Margaret) Thatcher a Germaniei”.
În Franţa, cotidianul liberal Le Figaro salută „triumful lui Merkel”. „Aleasă cu peste 42% din sufragii, cancelarul Germaniei era foarte aproape să obţină, ieri seara, majoritatea absolută (…) în Bundestag”, scrie publicaţia franceză. „Triumfal”, titrează simplu cotidianul economic Les Echos.
„Merkel câştigă cu o majoritate absolută”, afirmă, în Portugalia, influenta publicaţie economică Jornal de negocios, la fel ca şi Diario de Noticias, care anunţă că „posturile de televiziune îi oferă o majoritate absolută (formaţiunii) CDU a (cancelarului) Angela Merkel”.
„Merkel câştigă un al treilea mandat, însă liberalii ies din Parlament”, relevă o altă mare publicaţie economică, Diario economico. Publicaţia populară Correio da Manhal face aceeaşi constatare, titrând sobru: „Angela Merkel, realeasă”.
„Acest triumf este un dezastru pentru partenerul său liberal de guvernare, FDP, care a căzut într-un puţ fără fund”, potrivit cotidianului austriac Der Standard, de centru-stânga.
În Grecia, supusă unei politici de austeritate, realegerea cancelarului nu este de bun augur. Cotidianul liberal Kathimerini apreciază că „Grecia poate spera cel mult ca (…) Angela Merkel să nu mai întârzie în luarea unor decizii economice cruciale pentru Atena”. La postul de televiziune Star, un comentator economic constată cu amărăciune că „situaţia pentru Grecia nu se va schimba”.
Cotidianul economic italian Il Sole 24 Ore precizează că, „pentru a rămâne cancelar (…), «Mutti» ar putea avea nevoie de o mare coaliţie în care să se alieze cu opoziţia social-democrată, care a obţinut 26%”.
Potrivit cotidianul britanic The Financial Times, perspectiva unei coaliţii a plasat partidul lui Merkel într-o „dilemă profundă”. Ideile Partidului Social-Democrat (SPD) „se vor ciocni de cele ale lui Merkel în ceea ce priveşte calea austerităţii”.
Este „un triumf care ar putea să se încheie cu amărăciune”, avertizează, de asemenea, cotidianul austriac Die Presse (conservator). „Triumful lui Merkel intervine pe spatele partenerului guvernamental de coaliţie, Partidul Liberal s-a prăbuşit (…). Dacă Angela Merkel nu va putea guverna singură, spaţiul său de libertate se va restrânge”, potrivit Die Presse.
Cotidianul oficial rusesc Rosiiskaia Gazeta salută finalul luptei cancelarului, care „s-a bătut pentru fiecare vot”.