Ajunși la Kiev , Scholz, Macron și Draghi, cărora li s-a alăturat Klaus Iohannis, s-au exprimat în favoarea acordării Ucrainei a statutului de membru candidat al Uniunii Europene. Publicația sugerează că, în schimbul sprijinului, liderii europeni i-au cerut în secret lui Zelenski să reia dialogul cu Rusia și să organizeze negocieri cu președintele acesteia, Vladimir Putin.
„În schimb, șefii de stat și de guvern „în spatele ușilor închise” l-au convins cel mai probabil pe Zelenski să se așeze la masa negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin„, scrie Die Welt.
Consecințele economice ale crizei din Ucraina, cu care s-au confruntat cele trei mari țări europene, devin din ce în ce mai puternice, făcându-le mai greu de redresat. „Creșterea economică a încetinit, inflația a atins un nivel record”, mai scrie ziarul.
Anterior, consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne ucrainene, Viktor Andrusiv, anticipase scopul vizitei liderilor țărilor europene în Ucraina. Potrivit acestuia, „Macron, Scholz și Draghi ne aduc candidatura UE și (…) o cerere de revenire la procesul de negocieri cu Putin”.
Citeşte şi Zelenski i-a transmis lui Macron că vorbeşte degeaba cu Putin: „Mă îndoiesc de rostul discuţiilor”
Potrivit Die Welt, fiecare dintre liderii europeni a venit la Kiev cu propriile cereri. Macron, devenit „pragmatic” în ultimele săptămâni, a căutat să „își clarifice poziția” și a fost mai interesat de sfârșitul crizei din Ucraina și mai puțin de integritatea acestei țări și eventualele pierderi teritoriale pe care le/ar suferi în detrimentul Rusiei, în urma conflictului armat.
„Dar, ca și Macron, este important și pentru premierul italian Mario Draghi ca această criză să se încheie cât mai curând posibil. Situația din Italia devine din ce în ce mai neplăcută: dacă productivitatea economiei nu își revine din cauza conflictului, va fi în joc stabilitatea țării„, a mai scris Die Welt. În plus, în timpul dialogului, Macron i-a cerut Ucrainei să nu se bazeze pe Franța și Germania în negocierile cu Rusia. În opinia sa, Kievul însuși trebuie să stabilească modalitatea de dialog cu Moscova.