Presa internaţională despre Adrian Năstase. Fostul premier român s-a plâns de un „proces politic”

Cazul fostului premier român Adrian Năstase, care a încercat să se sinucidă miercuri noaptea, după ce primise sentinţa definitivă de condamnare cu executare a unei pedepse de 2 ani de închisoare, dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost comentat în presa internaţională.
Romania TV
21 iun. 2012, 10:53
Presa internaţională despre Adrian Năstase. Fostul premier român s-a plâns de un

„Tentativă de sinucidere a fostului premier român Adrian Năstase”, a titrat publicaţia britanică BBC online, explicând apoi că Năstase s-a împuşcat în gât, „în timp ce poliţia ajunsese la locuinţa sa ca să îl ducă la închisoare”. Publicaţia contină să relateze că „Năstase, care a deţinut funcţia de prim-ministru în perioada 2000-2004, a fost condamnat pentru că a strâns ilegal aproximativ 1,5 milioane de euro pentru campania sa în cadrul alegerilor din 2004. El a precizat că acuzaţiile care i s-au adus au fost motivate politic”.

Publicaţia britanică precizează că Năstase este cel mai important politician condamnat de justiţia din România după căderea comunismului în 1989″.

BBC preia şi declaraţiile Laurei Ştefan, expertă în probleme de combatere a corupţiei pentru think-tank-ul Expert Forum, care declarase anterior agenţiei AFP că „acest verdict deschide o nouă eră pentru justiţia din România, ţara în care judecătorii nu se vor mai teme să-i condamne pe oamenii puternici, cu influenţă„. „În anii recenţi, Uniunea Europeană a făcut presiuni asupra României pentru anihilarea corupţiei în rândul reprezentanţilor statului”, adaugă publicaţia.

UE a făcut presiuni asupra Românieipentru combaterea corupţiei endemice

Cu titlul „Fostul prim-ministru român s-a împuşcat”,  The Telegraph, citându-l pe actualul premier Victor Ponta,  informează la rândul său că „un fost premier român s-a împuşcat şi s-a rănit miercuri, la câteva ore după ce instanţa supremă a decis că trebuie să ispăşească o sentinţă de 2 ani de închisoare pentru corupţie”. Publicaţia britanică precizează apoi, citând surse de presă din România, că Năstase „s-a împuşcat în gât.”

The Telegraph menţionează apoi câteva dintre declaraţiile avocatului lui Năstase, Ion Cazacu, care a spus că vorbise cu fostul premier după ce primise sentinţa, miercuri după-amiază, şi că Năstase era „calm şi responsabil”, iar după ce l-a vizitat şi la spital, era „conştient”.

Publicaţia britanică face însă şi o comparaţie mai neobişnuită între modul în care s-a judecat procesul fostului preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu  şi procesul lui Adrian Năstase, scriind că „Năstase i-ar putea urma, în cărţile care stabilesc recorduri, dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, care a fost arestat, ţinut după gratii pentru scurt timp şi executat de un pluton de execuţie împreună cu soţia lui, Elena, în 1989, după 25 de ani cât a servit ca preşedinte”. În opinia publicaţiei britanice, Năstase ar putea înregistra un record la durata excesivă a procesului său.

Nu în ultimul rând, The Telegraph reaminteşte că, „potrivit unui raport din 2011 al Transparency International, România este una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, la care a aderat în 2007” şi că „UE a făcut presiuni (asupra României, n.r.) pentru combaterea corupţiei endemice, în special a celei din justiţie, aceasta fiind aspru criticată că se află sub influenţă politică.

Cotidianul american New York Times a preluat la rândul săun informaţiile referitoare la cazul lui Adrian Năstase.”Condamnat la închisoare, fostul premier român a încercat să se sinucidă”, titrează cotidianul newyorkez, relatând episodul tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase. „Domnul Năstase este politicianul cu rangul cel mai înalt care a fost condamnat la închisoare după prăbuşirea comunismului, în 1989”, explică NYT, care subliniază că „decizia de condamnare (a lui Năstase, n.r.) a şocat România, o ţară săracă unde politicienii sunt de mult timp consideraţi ca fiind mai presus de lege.”

„Analiştii au salutat decizia (ÎCCJ, n.r.) ca fiind un semn de maturitate politică într-o ţară care se luptă să înlăture cultura mitei şi a nerespectării legii care a fost perfecţionată de-a lungul deceniilor de conducere comunistă”, scrie în continuare NYT, precizând că „în ultimii ani, printre persoanele acuzate de corupţie în România au fost peste 1.100 de medici şi profesori, zeci de poliţişti şi câţiva generali (…) însă cazurile de condamnare a acestora au fost rare, iar ţara a intrat în focul criticilor pentru că are un sistem juridic vulnerabil la influenţele politice”. „Corupţia endemică în România şi în ţara vecină, Bulgaria, a împiedicat progresul celor două ţări după ce aceastea au aderat la Uniunea Europeană, în 2007, devenind cele mai sărace ţări din UE”, conchide publicaţia newyorkeză.

Am văzut un om care vrea să lupte pentru viaţa lui

The Australian news preia, între altele, una dintre declaraţiile avocatului lui Năstase, Ion Cazacu, date jurnaliştilor români după ce l-a vizitat pe fostul premier la Spitalul de Urgenţă Floreasca: „Am văzut un om care vrea să lupte pentru viaţa lui.”

Publicaţia precizează apoi că „procurorii (care s-au ocupat de dosarul Trofeul calităţii n.r.) au spus că mai multe instituţii publice şi companii private au fost supuse peresiunilor pentru a se implica într-un concurs numit Trofeul calităţii pentru construcţii, cu taxe de participare ce au trecut prin mai multe conturi înainte să fie folosite de fapt pentru plata materialelor publicitare destinate campaniei prezidenţiale a lui Năstase”, campanie pe care a pierdut-o în faţa lui Traian Băsescu.

„Năstase a negat de la început acuzaţiile ce i s-au adus, afirmând cu insistenţă că este „, mai scrie The Australian, adăugând că fostul premier român „a fost descris de către analişti ca fiind mentorul politic al actualului prim-ministru Victor Ponta.” Citând apoi surse diplomatice, publicaţia încheie scriind că „verdictul marchează un punct de cotitură foarte important pentru independenţa şi integritatea sistemului judiciar din România”.

Şi postul CNN a relatat despre tentativa de sinucidere a lui Năstase, dând detalii şi despre alte dosare pe în care a fost cercetat fostul premier român. Cu titlul „Fostul premier român s-a împuşcat după ce instanţa supremă  i-a menţinut sentinţa de condamnare la închisoare” pentru finanţarea ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2004, CNN informează că „el nu va avea dreptul să candideze sau să exercite vreo funcţie publică timp de 2 ani după ispăşirea pedepsei” şi că sentinţa definitivă de condamnare ” a fost dată după mai mult de 1.000 de zile de procese, în care au fost audiaţi peste 900 de martori”.

CNN menţionează de asemenea că Năstase „l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu, care l-a învins în alegerile prezidenţiale din 2004, că se află în spatele în faţa acestui scandal”, dar şi că „Năstase a fost implicat într-un alt proces, aşa-zis , în care a fost acuzat că ar fi mituit cu 400.000 de dolari un fost şef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, pentru a-l determina să distrugă unele documente referitoare la un cont bancar al soţiei sale. Năstase a fost găsit nevinovat în acest dosar”.

Sentinţa dată acum (de ÎCCJ) marchează primul semnal important dat de România Uniunii Europene că abordează în mod serios problema combaterii corupţiei (…) Îngrijorările privind corupţia din România a determinat unele ţări din nordul Europei, anul trecut, să blocheze aderarea României la spaţiul Schengen”, conchide CNN.

 

Un dezastru personal

Liderul grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a declarat, joi, la RFI, că tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase este „un dezastru personal”, pentru că, indiferent cum a încălcat acesta legea, „a făcut multe pentru ţara sa”, informează Mediafax. ” Prin urmare, gestul său umbreşte situaţia politică din România de azi. Deplâng ce i s-a întâmplat lui ca persoană care a lucrat în beneficiul României atât de mulţi ani”, a spus Swoboda, adăugând că situaţia în care se află acum ar trebui tratată „într-un mod umanitar”, chiar dacă principiul spune că „nimeni nu e deasupra legii”. 

Întrebat dacă până la urmă condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare este o veste bună pentru Bruxelles, care a cerut întotdeauna verdicte definitive în cazuri de mare corupţie şi eventual condamnarea „peştilor mari”, Hannes Swoboda a răspuns: „Indiferent dacă eşti un peşte mare sau mic, trebuie să ajungi în faţa justiţiei şi condamnat. Sper doar că sistemul judiciar nu decide selectiv cine trebuie condamnat şi cine nu. Pentru Bruxelles, condamnarea lui Adrian Năstase e o veste nici bună, nici rea. Tot ce vrem noi este un obiectiv: că justiţia nu alege în mod deliberat anumiţi oameni pe care să-i condamne, ci că încearcă să-i condamne pe toţi cei care încalcă legea”.

În opinia lui Swoboda, „întotdeauna, în cazurile «peştilor mari» poţi privi situaţia din două puncte de vedere: e bine că «peştii mari» dau socoteală pentru ce au făcut, dar pe de altă parte, va exista mereu sentimentul că dosarele sunt instrumentate politic şi nu e doar cazul României”.

 

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy