„Partidul de guvernare din România, Social-Democraţii, l-a ales pe ministrul Economiei Mihai Tudose să îl înlocuiască pe premierul pe care l-a demis săptămână trecută, alimentând speranţele pentru rezolvarea încă de joi a impasului politic”, scrie Euronews.
Postul de televiziune paneuropean citează analişti potrivit cărora membri PSD erau nemulţumiţi de eşecul lui Grindeanu de a relaxa regulile anticorupţie.
„Nu vedem nicio schimbare majoră în politicile guvernamentale, cu excepţia posibilităţii unui efort mai mare pentru legi anticorupţie mai puţin stringente”, au notat analiştii Nordea citaţi de Euronews.
La rândul său, Reuters, afirmă că politicile guvernamentale vor continua, probabil, să se orienteze către creşterea salariilor din sectorul public şi către reducerea taxelor, care au alimentat temerile de derapaje fiscale exprimate de Comisia Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.
AFP notează că preşedintele român Klaus Iohannis l-a desemnat pe Tudose pentru funcţia de premier, la propunerea PSD, aflat la putere.
„Mihai Tudose, un jurist de 50 de ani, dispune de 10 zile pentru a obţine votul de încredere din partea Parlamentului privind echipa şi programul său”, mai scris agenţia franceză.
Associated Press, preluată de Washington Post şi de New York Times, scrie că nici Iohannis, nici Dragnea nu vor o criză politică prelungită care, în această etapă, nu ar fi în beneficiul niciuneia dintre carierele lor politice.
„Dragnea pierde din popularitate, în pofida faptului că partidului său a câştigat detaşat alegerile parlamentare din decembrie”, afirmă AP, explicând că protestele din februarie i-au ştirbit scorul în sondaje şi că PSD „a primit încă o lovitură după ce şi-a demis propriul Guvern”.
Iohannis, care a mers recent la Washington, unde s-a întâlnit cu preşedintele Donald Trump, dar şi la Berlin, pentru discuţii cu Angela Merkel, „vrea să rămână deasupra certurilor politice, cu ochii pe o realegere în 2019”.
În Asia, agenţia de presă chineză Xinhua, îl descrie pe Tudose drept vicepreşedinte al PSD, care, timp de 13 ani, a fost preşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaţilor.
Postul iranian de televiziune Press TV afirmă că nominalizarea lui Tudose este menită să rezolve criza politică din ţară, „are ar putea distruge încrederea investitorilor în economia României, care creşte rapid”. PSD a luat în calcul şase persoane pentru conducerea Guvernului, dar cinci dintre ele au refuzat oferta. „Analiştii spun că reticenţa de a accepta poziţia este provocată de decizia abruptă a social-democraţilor de a-l demite pe fostul premier”, scrie Press TV pe site.
Televiziunea aminteşte că, în 2016, Tudose a renunţat la titlul de doctor în urma acuzaţiilor de plagiat.