Mario Monti va fi susţinut de mici formaţiuni de centru şi de organizaţii civice – Uniunea Democratică de Centru (UDC), Viitor şi Libertate pentru Italia (FLI), Asociaţia Creştină a Muncitorilor Italieni (ACLI), Alianţa pentru Italia (API) şi Italia Viitorului (IF).
„M-am întâlnit cu membri ai societăţii civile şi cu lideri ai partidelor. Am primit un consens amplu şi credibil pentru agenda mea. Nu voi înfiinţa niciun nou partid şi nu voi demisiona din funcţia de senator pe viaţă”, a spus Monti, subliniind că problemele economice ale Italiei nu s-au încheiat.
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat acum o săptămână Parlamentul, deschizând calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 şi 25 februarie 2013. „Am semnat decretul de dizolvare a Camerelor Parlamentului, o decizie care era previzibilă dată fiind situaţia actuală”, a explicat, într-un comunicat, preşedintele Giorgio Napolitano.
Guvernul italian în exerciţiu, condus de premierul demisionar Mario Monti, a semnat decretul prin care stabileşte organizarea scrutinului parlamentar anticipat pe 24 şi 25 februarie 2013. Premierul tehnocrat Mario Monti a demisionat după ce a pierdut sprijinul partidului lui Silvio Berlusconi – Poporul Libertăţii. Însă există din ce în ce mai multe apeluri pentru o revenire a lui Monti în fruntea unei coaliţii condusă de Mişcarea spre a Treia Republică, a patronului grupului Ferrari, Luca di Montezemolo.