Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, a anunțat noul proiect de infrastructură, în urma invaziei bifate cu succes de armata lui Vladimir Putin. Mai mult, oficialul de la Apărare a mai transmis că în teritoriile considerate pro-ruse (n.r. – implicit, aflate sub ocupația armatei ruse) traficul feroviar dintre zonele din sudul Ucrainei și granița cu Rusia a fost restabilit.
Crimeea a fost ruptă de la rețeaua de căi ferate din Ucraina după ce a fost anexată de Rusia în 2014. Astfel, de curând, cel puțin un transport cu vagoane pline cu cereale durate de la Melitopol, oraș cucerit de ruși încă de la începutul războiului, a ajuns deja la destinație, informează The Guardian.
Mai mult, Serghei Șoigu a asigurat că între Crimeea și Rusia va exista un „trafic vast”, iar sute de kilometri de cale ferată deja au fost reparați. Ministrul Apărării a mai asigurat că apa curge din nou spre Crimeea, prin Canalul Crimeei de Nord, blocat de ucraineni în 2014.
Totodată, administrația de la Moscova merge înainte cu planul de rusificare a zonelor aflate sub ocupație militară, pe care Volodimir Zelenski le-a vrut derusificate, un bun prilej pentru care Vladimir Putin l-a numit „nazist” pe liderul de la Kiev. Astfel, Rusia își dorește consolidarea controlului social și birocratic din sudul Ucrainei, ce include oficializarea limbii ruse, înlocuirea administrațiilor locale și introducerea de pașapoarte rusești.
Luna trecută, Vladimir Putin a semnat un decret prin care a simplificat procedura de obținere a pașaportului rusesc pentru locuitorii din regiunile de sud ale Ucrainei, Zaporojie și Herson. O măsură similară a fost adoptată deja în 2019 pentru locuitorii republicilor separatiste Donețk și Lugansk.
Anunțul succesului bifat de Moscova este deosebit de important pentru Vladimir Putin, a subliniat Mathieu Boulegue, expert al centrului de cercetare Chatham House, Marea Britanie.
„Realizarea unui pod terestru a fost un obiectiv de război declarat al Rusiei, dar să nu dăm prea multă atenție terminologiei. Este vorba de teritoriu ocupat”, a explicat Boulegue.
Anunțul Rusiei este asemănător cu „momentul misiunii îndeplinite” din discursul fostului președinte american George Bush care declara victoria în războiul din Irak, a mai punctat cercetătorul.