„Preşedintele României încearcă să evite suspendarea”, titrează ediţia online a agenţiei de presă Reuters. Potrivit portalului, referendumul de duminică are loc pe fondul unei lupte politice interne, care a destabilizat ţara şi a dus la devalorizarea leului. În plus, scrutinul ar putea fi invalidat din cauza numărului insuficient de oameni prezenţi la vot.
Postul de televiziune Euronews vorbeşte şi el despre pragul minim de participare, care va fi greu de atins. „O prezenţă la vot de peste 50% este necesară pentru validarea referendumului, dar cu o combinaţie de apatie, vacanţe de vară şi o mare parte a diasporei care nu are posibilitatea să voteze nu există nicio garanţie că procentajul de 50% va fi atins”, potrivit Euronews.
De asemenea, Euronews estimează că referendumul de duminică nu va pune capăt crizei politice. „Ambele partide majore din România sunt maestre în politici neortodoxe. Observatorii neutri ştiu asta. Atât social-liberalii aflaţi la putere, cât şi democrat-liberalii preşedintelui Băsescu manipulează Constituţia. Aşadar, această criză politică ar putea răvăşi în continuare România mult timp după referendumul de duminică”, titrează Euronews.
„Vot crucial în România, în vreme ce ţara virează spre autocraţie”, asta titrează site-ul USA Today. Publicaţia descrie conflictul politic din Bucureşti drept un val de atacuri pentru acapararea puterii, lansat de facţiuni care au foarte puţin respect faţă de democraţie. Potrivit sursei, situaţia din ţara noastră a alarmat Bruxellesul, care va urmări acum cu atenţie desfăşurarea referendumului.
Acelaşi mesaj vine şi din partea site-ului francez Le Nouvel Observateur. Conform portalului, agitaţia politică din ultima perioadă a afectat credibilitatea României pe plan extern.