Cai sălbatici supuşi relelor tratamente în România ar fi fost sacrificaţi, iar carnea lor ar fi fost transportată către furnizorii supermarketurilor britanice pentru a fi vândută drept carne de vită, susţine The Sun, în ediţia electronică de duminică.
Potrivit tabloidului, s-a descoperit că animalele au suferit tratamente crude în timp ce erau transportate către abatoare. Într-unul dintre cele mai groaznice incidente, 54 de cai sălbatici furaţi au fost găsiţi în stare deplorabilă la bordul unui camion care se îndrepta către un abator.
Unii dintre ei aveau urme de tăieturi şi fuseseră bătuţi cu răngi şi bâte, mai scrie The Sun. Acestora nu li s-a dat mâncare sau apă timp de câteva zile înaintea călătoriei de 28 de ore către abator. Patru cai zăceau deja morţi printre celelalte animale slabe şi înfometate.
„Carnea din această escrocherie a fost aproape sigur trimisă în străinătate şi nu se poate spune unde a ajuns”, a declarat noaptea trecută o sursă apropiată investigaţiei. „Trebuie doar să te uiţi la starea bietelor animale pentru a realiza că această carne va fi de o calitate îngrozitoare şi posibil necorespunzătoare pentru consumul uman”, a adăugat sursa citată pentru The Sun.
Grupări mafiote poloneze şi italiene sunt suspectate că ar juca un rol major în scandalul privind carnea de cal descoperită în mai multe produse din Marea Britanie care ar fi trebuit să conţină carne de vită, relatează The Observer, în ediţia electronică.
Surse apropiate Ministerului Mediului, Alimentaţiei şi Afacerilor Rurale şi Agenţiei pentru siguranţa alimentară (FSA) au declarat că burgerii de vită, lasagna şi celelalte produse contaminate cu carne de cal sunt rezultatul unei fraude care are o „dimensiune internaţională”.
Experţi din industria sacrificării cailor au declarat pentru The Observer că există dovezi că grupări mafiote poloneze şi italiene desfăşoară scheme frauduloase de milioane de euro pentru a substitui carnea de vită cu cea de cal în timpul procesării alimentelor. Există informaţii potrivit cărora veterinarii şi alţi oficiali care lucrează în abatoare şi fabricile alimentare sunt intimidaţi să eticheteze carnea ca fiind vită, când de fapt aceasta este o alternativă mai ieftină, precum porcul sau calul.
Atenţia se concentrează în prezent pe estul Europei, un furnizor major de carne de cal pentru Franţa şi Italia. O parte din carnea care a mers în Irlanda provine de la furnizori din Polonia, care exportă anual aproximativ 25.000 de cai pentru sacrificare. Surse din cardul industriei au sugerat pentru The Observer că grupuri infracţionale care operează în Rusia şi statele baltice joacă un rol în comerţul fraudulos cu carne.
Descoperirea prezenţei cărnii de cal în lasagna care trebuia să conţină carne de vită a împrumutat sâmbătă o dimensiune europeană, comentează şi AFP.
Descoperirea cărnii de cal în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită a provocat un scandal în Marea Britanie – unde calul este venerat şi comsumul cărnii sale este tabu – şi a determinat retragerea, vineri, a produselor incriminate în Franţa, ţara de origine a cărnii, şi Suedia.
România a început sâmbătă să se apere. „Sunt sigur că importatorul (francez) ştia că nu este vită, deoarece calul are un gust, o culoare şi o textură specifice”, a declarat pentru AFP preşedintele asociaţiei Romalimenta, Sorin Minea.
Potrivit lui, în România sunt trei abatoare care taie cai şi exportă carnea către ţări din UE, în special Franţa şi Italia. Recursul la carne de cal se explică probabil prin motive financiare. Calul „este mai ieftin decât vita”, a explicat Sorin Minea.
Un scandal de proporţii are loc în Marea Britanie în legătură cu carnea de cal descoperită în lasagna. După ce burgerii unui lanţ comercial au fost retraşi de pe piaţă după ce s-a descoperit că au fost contaminaţi cu carne de cal, acum a venit rândul lasagnei congelate. În unele pachete Findus a fost descoperită carne de cal în proporţie de 100%.
Carnea de cal utilizată pentru prepararea lasagna, în Marea Britanie, provenea de la un furnizor român, a anunţat, vineri seară, preşedintele Comigel.
„Furnizorul nostru ne-a comunicat că avea carnea de la un producător român. Am aflat că provenea de la abatoare din România unde se taie vite şi cai”, a continuat el.
Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat sâmbătă că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal.
Într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă seara, Ministerul Agriculturii din România precizează că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din ţara noastră. „În data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană prin Sistemul Rapid de Alertă a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa.