„România: Negocierile pentru un nou Acord cu FMI, încheiate”, scrie Les Echos. Bucureştiul a încheiat luni negocierile pentru un nou acord cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, a anunţat premierul român Victor Ponta. „Am convenit să anunţăm termenii acordului împreună, miercuri”, a spus Ponta, refuzând să dea mai multe detalii, scrie Les Echos. El declarase anterior că Guvernul său a deschis negocierile, în această lună, pentru un nou acord menit a consolida credibilitatea României pe pieţele externe şi în rândurile investitorilor.
O delegaţie a FMI, UE şi Banca Mondială au sosit la Bucureşti la 17 iulie, pentru o vizită de două săptămâni. Acest acord va fi al treilea, după 2009 când, în plină recesiune, România a obţinut un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE şi Banca Mondială, în schimbul unei cure drastice de austeritate. În martie 2011, ţara a semnat un nou acord pentru o linie de credit de 5 miliarde de euro, din care nu a tras nici o sumă. Luna trecută, FMI a anunţat că acest acord a fost finalizat cu succes şi că Bucureştiul şi-a îndeplinit angajamentele esenţiale. Guvernul de centru stânga al dlui Ponta a ţinut sub control deficitul public, ieşind din procedura de deficit excesiv deschisă de Bruxelles.
La rândul său, Politis anunţă „Un nou acord de împrumut cu UE, FMI şi Banca Mondială pentru România”. Guvernul României a finalizat ieri seară negocierile pentru un nou acord de finanţare cu caracter preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, potrivit celor anunţate de premierul ţării Victor Ponta.
„Urmează să anunţăm condiţiile acestui acord, în comun, miercuri„, a spus Ponta, refuzând să dea mai multe detalii. Ponta declarase în urmă cu ceva timp că guvernul său va negocia în această lună un acord cu scopul ca România să recapete încrederea pieţelor şi a investitorilor. O delegaţie a FMI, a UE şi Băncii Mondiale a sosit la
Bucureşti la data de 17 iulie pentru o vizită de două săptămâni.
Acest acord va fi al treilea consecutiv încheiat începând cu 2009, când, în contextul recesiunii care a afectat ţara, România a încheiat un acord pentru un împrumut de 20 de miliarde de euro cu FMI, UE şi Banca Mondială în schimbul aplicării unui program de măsuri draconice de austeritate. În luna martie 2011, Bucureştiul a încheiat
încă un acord pentru o linie de creditare în valoare de 5 miliarde de euro, însă din această sumă nu a tras nici măcar un euro. Luna trecută, FMI-ul anunţase că acordul său cu Bucureştiul a fost încununat cu succes, deoarece România şi-a respectat în foarte mare măsură angajamentele asumate.