Articolul apare în contextul in care joi, 26 iunie 2014, în orașul belgian Ypres, liderii celor 28 de state membre ale UE se vor reuni pentru a marca 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial.
Pentru unii lideri de stat și de Guvern din Europa, Primul Război Mondial este o parte integrală a istoriei propriilor familii, a bunicilor sau a străbunicilor care au luptat în acest război. Este și cazul premierului Victor Ponta, al cărui străbunic, Gheorghe Ponta, a luptat în Marele Război alături de ostașii români.
Acesta s-a născut în 1892, pe teritoriul Imperiului Austro-Ungar. A studiat în Lugoj și a devenit ofițer în armata austro-ungară, luptând de partea Germaniei. În război a fost luat prizonier de către forțele rusești, dar a reușit să evadeze.
În 1917 Gheorghe Ponta a obținut cetățenia românească și, la scurt timp, a intrat din nou în război alături de soldații români, ca sublocotenent, de data aceasta de partea Aliaților. Străbunicul premierului a luptat într-o divizie de munte în Ungaria până în 1919, când ostilitățile s-au încheiat.