Presa străină: Urmați exemplul Suediei pentru a salva vieți în Europa

Țările europene caută modalitatea corectă de abordare a produselor moderne cu nicotină pentru uz oral. Cu peste 200 de ani de experiență, Suedia este un model de urmat în acest sens, scrie The Parliament Magazine.
Alina Costache
10 oct. 2023, 13:54
Presa străină: Urmați exemplul Suediei pentru a salva vieți în Europa

Produsele moderne cu nicotină pentru uz oral au stârnit o panică morală nejustificată în Europa, iar țările UE caută modalitatea corectă de abordare a acestui produs nou. Suedia este o națiune cu o istorie de utilizare a snusului, produs din tutun pentru uz oral, de peste 200 de ani și, recent, locul de naștere al produselor mai sigure cu nicotină pentru uz oral, care nu conțin tutun. În loc să învețe din experiența Suediei și să încurajeze adoptarea unei metode eficiente de reducere a efectelor nocive, relatează publicația europeană, țările europene în cel mai bun caz stigmatizează și, în cel mai rău caz, interzic aceste produse. Produsele cu nicotină pentru uz oral salvează mii de vieți în Suedia, iar mult mai multe ar putea fi salvate în toată Europa, scrie The Parliament Magazine.

Produsele cu nicotină pentru uz oral sunt pliculețe mici asemănătoare celor de ceai, care se plasează sub buza superioară și eliberează nicotină în fluxul sanguin. Ele nu generează fum, nu conțin tutun și au un risc potențial de cancer cu 99,8% mai redus decât țigările. Deși funcționează similar cu tradiționalul produs suedez snus, lipsa tutunului le deosebește. De la introducerea pe piață a produselor cu nicotină pentru uz oral pe piața suedeză în 2016, ratele fumatului au scăzut de la 12% la mai puțin de 6%. În prezent, Suedia este pe cale să devină prima țară care îndeplinește obiectivul UE de a atinge statutul de țară fără fumători, adică o țară unde incidența fumatului este sub 5%. Paradoxal, Uniunea Europeană ar putea împiedica această dezvoltare pozitivă prin restricționarea sau interzicerea severă a produselor alternative. Discuțiile privind reglementarea sau interzicerea produselor cu nicotină pentru uz oral au început deja.

Deși de înțeles la prima vedere, panica morală este lipsită de substanță, subliniază The Parliament Magazine, deoarece se concentrează în jurul unor preocupări precum accesibilitatea și atractivitatea aromelor adesea dulci sau mentolate, în special în rândul persoanelor tinere. Concepțiile eronate cu privire la compoziția și pericolele produsului contribuie la această alarmă. Deși toate produsele cu nicotină conțin o componentă care creează dependență, riscurile lor comparativ cu țigările sunt neglijabile.

O abordare rațională pentru adresarea acestor preocupări ar presupune studierea țării de origine a acestei categorii de produse, care s-a confruntat deja cu aceste întrebări și a dezvoltat cu succes legislația în consecință. În Suedia, se aplică o limită de vârstă de 18 ani pentru acces la produse cu nicotină, iar aceste produse sunt taxate în funcție de nocivitate. Obiectivul este de a stimula fumătorii adulți să treacă de la produsul mai dăunător (țigările) la alternative mai sigure, precum produsele cu nicotină pentru uz oral sau snusul.

În Suedia, aromele nu sunt considerate periculoase, ci unul dintre motivele principale pentru care oamenii trec de la țigări la produsele cu nicotină pentru uz oral. Efectul este mai evident în cazul femeilor suedeze, pentru care ratele de fumat au scăzut cu 40% de la lansarea produselor cu nicotină pentru uz oral. În același timp, utilizarea snusului și a acestor produse a crescut în rândul femeilor.

În ciuda succesului Suediei în reducerea ratei fumatului prin intermediul acestui model transformator de reducere a riscurilor, unele țări, precum Olanda, au optat pentru o interdicție completă. Ca urmare, ei pierd un produs care poate salva vieți și care a salvat deja mii de vieți în Suedia. Conform unui raport de la Smoke Free Sweden, numărul estimat al vieților care ar fi putut fi salvate în Uniunea Europeană între 2000-2019 este de 2,9 milioane, presupunând că toate țările ar fi avut aceleași rate ale mortalității asociate fumatului ca Suedia.

Eforturile de interzicere a produselor cu nicotină pentru uz oral au depășit granițele statelor membre și au ajuns la nivelul Uniunii Europene, care caută o abordare unitară pentru noile produse emergente cu nicotină. Această acțiune nu ar fi doar în detrimentul țărilor care pot avea acum o alternativă semnificativ mai sigură în atingerea obiectivului de a convinge fumătorii să renunțe la fumat până în 2035. Ar pune, de asemenea, Suedia într-o poziție destul de incomodă, în care cel mai bun înlocuitor pentru fumat ar fi interzis sau lipsit de componentele principale ale succesului său.

Produsele cu nicotină pentru uz oral și-au demonstrat potențialul de a salva vieți prin reducerea riscurilor asociate fumatului. Interzicerea lor în loc să adoptăm modelul de reglementare de succes al Suediei riscă să încetinească progresul către un viitor fără fumat, în care viețile noastre să fie mai sănătoase și mai lungi, menționează autorul articolului citat. Accentul ar trebui să rămână pe asigurarea accesibilității, evitarea restricțiilor neproductive legate de arome sau nicotină și impunerea unei limite de vârstă, corelate în același timp cu o taxare raportată la nivelul potențial de risc. În cele din urmă, conchide autorul, produsele cu nicotină pentru uz oral au potențialul de a salva milioane de vieți. În Suedia deja se întâmplă acest lucru, iar restul Uniunii Europene ar trebui să-i urmeze exemplul.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se schimbă banii! Bancnotele care vor fi transformate în Euro. Se întâmplă după aderarea la Schengen
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Mulți șoferi se încurcă. Zona care le dă bătăi de cap
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Rămâi fără permisul de conducere. Lege pentru toți șoferii. Se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România