„Gigi Becali sau cum a ajuns din fiul ciobanului regele proştilor din fotbalul românesc. O poveste despre un băiat care nu se sperie când trebuie să ajungă cu pricepere la bani, dar nici când trebuie să bată femei cu ajutorul bodyguarzilor săi. Şi totuşi este iubit”. Cam aşa începe reportajul din presa ungară, citat de Jurnalul.ro.
Ungurii de la Budapesta comentează despre Gigi Becali că viaţa lui ar putea deveni subiect de film „însă sperăm sincer că nimănui nu îi va trece prin cap să pună mâna, cu acest scop, pe o cameră de filmat”.
Caracterizarea celor de la Nemzeti Sport devine şi mai incisivă: „Gigi Becali, patronul atotputernic al clubului Steaua Bucureşti, s-a îmbogăţit în circumstanţe dubioase, este xenofob, antisemit, parlamentar european, dar a ridicat un sat din banii săi. Şi nu se consideră Iisus„.
Ungurii susţin că deşi unii îl văd pe Becali ca pe „o pată de culoare”, „alţii îl percep ca pe un ulcer purulent într-un corp sănătos-tun”.
Reportajul continuă cu o descriere amănunţită a parcursului pe care l-a făcut Becali pentru a ajunge patronul echipei Steaua, om de afaceri de succes şi europarlamentar: „Becali provine dintr-o familie de aromâni, deportată de comunişti după al Doilea Război Mondial (…) Situaţia financiară s-a schimbat în momentul în care, pe baza unui instinct bun, Becali a schimbat un teren aflat la 15 km de Bucuresti, cu unul din zona nordică a capitalei, ce aparţinea Armatei. Aceasta nu a fost singura mutare curajoasă a lui Gigi, care în timpul afacerilor cu Armata a ajuns în strânsă legătură cu clubul Steaua (…) Pe cât se îmbogăţea mai mult, pe atât urca tot mai sus în ierarhia clubului, până în luna februarie a anului 2003, când a devenit patronul roş-albaştrilor (…) Un alt vis măreţ al lui Gigi Becali a fost să devină parlamentar. I-a reuşit, dar să fim darnici şi să recunoaştem că doar pe jumătate„.
Reportajul se termină pe o notă umoristică, junaliştii unguri notând că: „În ciuda acestor fapte, sau poate tocmai din cauza lor, Becali este surprinzător de popular în România, un fel de erou din poveştile populare, care înfruntă toate problemele pentru el însuşi şi pentru lumea creată spre încântarea sa”.
Întreg reportajul poate fi citit pe Jurnalul.ro.