Preşcolarii din familii defavorizate ar putea primi tichete sociale şi după ce împlinesc 6 ani – proiect

Mai mulți parlamentari PSD, UNPR și din partea minorităților au depus la Parlament un proiect de lege potrivit căruia ar urma să beneficieze de tichete sociale și preșcolarii din familiile defavorizate care împlinesc vârsta de 6 ani după data 1 septembrie a anului școlar și sunt înscriși în grădinițe.
Iulian Tudor
26 feb. 2016, 12:03
Preşcolarii din familii defavorizate ar putea primi tichete sociale şi după ce împlinesc 6 ani - proiect

Proiectul modifică astfel Legea 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, care prevede că preșcolarii vor primi tichete sociale în valoare de 50 de lei numai până la împlinirea vârstei de 6 ani, potrivit Agerpres.

Deputatul PSD Ana Birchall, care este inițiatoare a proiectului, alături de 76 de parlamentari, a arătat că acest proiect vizează rectificarea anumitor inadvertențe sesizate în procesul implementării efective a Legii 248/2015, act normativ ce prevede ca toți copiii din familiile dezavantajate să primească un tichet social pentru a putea merge la grădiniță.

„Forma actuală a legii exclude o categorie a preșcolarilor de la beneficiile stimulentelor financiare, mai precis pe cei care împlinesc vârsta de 6 ani după data 1 septembrie a anului școlar și sunt înscriși într-o unitate de învățământ preșcolar„, a declarat Ana Birchall.

Ana Birchall a precizat că, în varianta actuală a legii, formularea „vârsta maximă a copilului este de 6 ani” se aplică în defavoarea copiilor care împlinesc 6 ani pe parcursul anului școlar și nu mai pot beneficia de tichete sociale de grădiniță din luna următoare lunii în care au împlinit această vârstă.

Restricția de vârstă prevăzută în forma actuală a Legii 248/2015 blochează accesul la acest program de interes național a cel puțin 20.000 de copii exact înainte de începerea școlii, o perioadă critică pentru integrarea școlară optimă. Astfel, am propus abrogarea literei b) din art.2 a Legii 248/ 2015 prin care se plafona la nivel maxim vârsta până la care copiii primeau aceste stimulente, menținându-se că singur criteriu înscrierea și urmarea unui program într-o instituție de învățământ preșcolar de stat. Menționez, de asemenea, că de prezenta propunere de modificare a Legii 248/2015 vor beneficia și copiii cu dizabilități și/sau dificultăți de învățare, deoarece pot exista recomandări ale specialiștilor de continuare a procesului educațional într-o unitate de învățământ preșcolar și după vârsta de 6 ani„, a mai menționat Birchall.

Ea a susținut că, prin Legea 248/2015, adoptată în toamna anului trecut, s-a reușit, tot printr-un amendament depus de social-democrați, conform deciziei partidului și a președintelui PSD, Liviu Dragnea, transformarea proiectului organizației neguvernamentale OvidiuRo într-un program la nivel național de care va beneficia fiecare copil din grădinițele de stat din România. Astfel, prin stimulentele financiare prevăzute de program, copiii din mediile defavorizate își vor putea continua educația în instituțiile de învățământ preșcolar, prevenindu-se abandonul școlar de la cele mai fragede vârste, a subliniat Birchall.

Sper ca proiectul acesta legislativ să fie adoptat cât mai repede cu putință, motiv pentru care am și solicitat procedura de urgență. Avem o datorie față de copiii care așteaptă aceste stimulente financiare ca fiind singura șansă de a avea parte de un început în procesul de educație și de o șansă la o viață normală. Cea mai bună zestre pe care putem să o lăsăm copiilor noștri este educația și accesul la educație„, a încheiat deputatul PSD Ana Birchall.

Printre inițiatorii acestui proiect se află și Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Marian Neacșu, Rodica Nassar, Luminița-Pachel Adam, Florin Iordache, Adrian Merka, Liliana Mincă, Cripian Nica, Alexandru Cordoș.

Proiectul se află în consultare publică la Senat.

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
Mașinile care nu vor mai putea fi înmatriculate. Măsura se aplică din 2035
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Vestea momentului despre taloanele de pensie. E important ca toți pensionarii să știe asta!
Adevarul
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Anunț important pentru pensionari: Au 45 de zile la dispoziție
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
O tânără stewardesă din Bistrița a fost găsită moartă în apartamentul ei din Japonia! Care este cauza decesului
Capital.ro
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
VIDEO "M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Elena Lasconi, candidatul USR la președinția României: PNL ar putea asigura victoria din primul tur
MediaFlux
VIN PENSIILE MAJORATE! Daniel BACIU a anunțat DATA EXACTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...