„Atât timp cât nu vor exista noi alegeri și un Parlament care va alege un nou președinte după noi reguli, mandatul meu va continua”, a declarat preşedinta Georgiei într-un interviu acordat în agenţiei AFP.
Zurabișvili a contestat legitimitatea Parlamentului ales recent și a solicitat Curții Constituționale anularea rezultatelor alegerilor legislative.
„Nimeni din afara Georgiei, dintre partenerii noștri democratici, nu a recunoscut alegerile”, a subliniat ea, susținând că este „singura instituție legitimă” a țării.
Conform modificărilor constituționale din 2017, președintele Georgiei va fi ales de un colegiu electoral controlat de partidul aflat la putere, Georgian Dream. Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 14 decembrie, cu inaugurarea noului președinte pe 29 decembrie.
Totuși, Zurabișvili a declarat că „atunci când alegerile nu reflectă voința poporului, atunci Parlamentul nu este legitim, nici guvernul, nici președintele pe care trebuie să-l aleagă”.
Într-un efort de a soluționa criza politică, președinta a anunțat înființarea unui „consiliu național” format din partide de opoziție și reprezentanți ai societății civile.
„Voi fi reprezentanta acestei tranziții legitime și stabile”, a afirmat ea, adresând şi un mesaj comunității internaționale.
„Nu aveți relații cu reprezentanții ilegitimi ai acestei țări. Faceți afaceri cu noi, noi reprezentăm poporul georgian”, a mai spus aceasta.
Situația din Georgia rămâne tensionată, cu proteste care contestă legitimitatea actualului guvern și a rezultatelor alegerilor legislative.