Președinta Ungariei, Katalin Novák, a fost primită astăzi la Palatul Cotroceni. Ceremonia de primire a avut loc la ora 10:30, iar vizita a fost un prilej pentru o discuție aprofundată în ceea ce privește modalitățile de diversificare a dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie a acestui an a celor doi conducători, în marja Summitului Formatului B9 de la București.
Vizita a avut loc deoarece anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnat în Budapesta, la 29 noiembrie 2002.
Președintele României, Klaus Iohannis, a evidențiat, deschiderea părții române pentru consolidarea dialogului și cooperării bilaterale cu Ungaria, pentru promovarea proiectelor de interes comun, în beneficiul ambelor țări și a cetățenilor acestora, indiferent de etnie. „Va fi reiterat interesul părții române pentru cooperare pragmatică și orientată spre rezultate corecte, structurată pe baza principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale”, a anunţat Administrația Prezidențială.
Șefii de stat au abordat situația actuală din plan regional, european și global, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, și au analizat implicațiile pe diferite planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare și altele. Consecințele în plan regional, în raport cu statele partenere, au fost și ele abordate. În privința agendei europene, Klaus Iohannis și Katalin Novák, au vorbit despre extrinderea Uniunii Europene și măsurile coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde crizei din domeniul energetic. La finalul conversației tete-a-tete care a avuta loc între cei doi, aceștia au susținut declarații de presă comune.
În cadrul declarațiilor de presă comune, cele două părți au prezentat interesul comun pentru colaborare și comunicare bilaterală, cetățenii ambelor state având nevoie de o relație stabilă între acestea. Katalin Novak a declarat că în ultimii 12 ani, nici un președinte al Ungariei nu a vizitat România, de aceea a acceptat cu bucurie invitația și i-a propus Președintelui Klaus Iohannis să meargă la Budapesta.
„Am profitat de ocazie, deoarece de 12 ani nu a vizitat niciun preşedinte al Ungariei România. Pot să spun că am deschis un capitol nou în colaborarea noastră cu vizita mea oficială la Bucureşti, la invitaţia domnului preşedinte. Totodată, l-am invitat şi eu pe dânsul la Budapesta şi am convenit că în curând va onora această posibilitate de vizită oficială la Budapesta”, a spus Președinta Ungariei.
Atât Ungaria, cât și România, își doresc să diminueze conflictele și să înțeleagă punctele de vedere ale fiecărui stat, chiar dacă acestea sunt diferite.
Președinta Ungariei este recunoscătoare pentru ajutorul pe care România l-a acordat în procesul pe care statul l-a demarat pentru a veni în ajutorul refugiaților din Ucraina.
„Suntem ţări vecine, de aceea avem nevoie ca relaţia dintre Ungaria şi România să funcţioneze. Amândoi vom lucra în acest sens şi în anii care urmează. Am convenit de asemenea că noi dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu o să fim de acord în toate cele – nici până acum nu am fost de acord în toate – dar cel mai important lucru este să putem discuta şi să ne ascultăm reciproc şi poate atunci putem înţelege punctul de vedere al celuilalt, chiar dacă interesele nu sunt identice şi acordul nu este identic în absolut toate domeniile”, a spus Katalin Novak
Ambele țări își doresc să nu fie dependente de resursele energetice rusești. Scopul Ungariei este să aibă suficeint curent electric și gaze, pentru ca nici un cetățean să nu aibă de suferit, de aceea se lucrează la acest aspect, una dintre soluții fiind scăderea prețurilor la combustibil, pentru ca poulația să își poată permite prețurile la celelalte resurse. Pe Președinta Ungariei o bucură prezența UDMR în Parlamentul României, considerând că drepturile maghiarilor din Transilvania sunt respectate pe deplin.
Șeful de stat maghiar a confirmat că, în ceea ce privește obținerea statutului de membru în spațiul Shengen al României, susținerea este garantată din partea Ungariei.