Karimov, care a condus fosta republică sovietică timp de peste un sfert de secol, a murit vineri, la 78 de ani, din cauza complicațiilor provocate de o hemoragie cerebrală, potrivit agenției de știri uzbece UzA.
Trupul neînsuflețit al lui Karimov a fost transportat cu avionul în cursul dimineții din capitala Tașkent. Înainte și după acest zbor, cortegiul a parcurs străzile a două orașe, unde s-au adunat să-l vadă mii de uzbeci cu flori în mâini.
„Dacă președintele nostru ar mai fi trăit zece ani, Uzbekistanul ar fi devenit de nerecunoscut, ar fi fost și mai puternic”, a spus un localnic de 58 de ani din Samarkand, al cărui centru a fost izolat de poliție. „Când am aflat de moartea lui, am început să plângem cu toții în familie; este o mare pierdere pentru toți uzbecii, el a făcut ca țara noastră să fie liberă și dezvoltată”, a mai afirmat bărbatul.
După o ceremonie religioasă în Piața Registan din Samarkand, la care au participat sute de persoane, liderul autoritar a fost înmormântat în necropola medievală Shah-i-Zinda, în cadrul unei ceremonii tradiționale musulmane.
Funeraliile au fost organizate de prim-ministrul uzbec Șavkat Mirzioiev, perceput drept cel mai probabil succesor al lui Karimov. „Poporul nostru, Uzbekistanul a suferit o pierdere ireparabilă”, a spus el, potrivit Interfax.
Karimov a acționat „în numele menținerii independenței Uzbekistanului, a unei vieți în pace și în liniște”, a subliniat prim-ministrul uzbec, referindu-se la amenințarea teroristă în contextul în care crește influența islamului radical.
Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a participat la funeralii și a prezentat condoleanțe în numele poporului rus.
„În aceste zile de doliu suntem alături de voi”, a spus Medvedev în discursul său, dând asigurări că legăturile dintre cele două țări vor rămâne puternice, relatează TASS.
Alți lideri străini prezenți la funeralii au fost președintele afgan Ashraf Ghani și cel tadjik, Imomali Rahmon.
Uzbekistanul a rămas în parte în sfera de influență a Rusiei după căderea Uniunii Sovietice, dar a furnizat și un sprijin crucial SUA în timpul războiului din Afganistan, permițându-le trupelor americane să utilizeze o importantă bază aeriană uzbecă.
Într-un mesaj trimis cu acest prilej, Barack Obama a menționat că a 25-a aniversare a independenței Uzbekistanului a fost sărbătorită în această săptămână.
„În acest moment greu al morții președintelui Islam Karimov, SUA își reafirmă sprijinul pentru poporul din Uzbekistan”, a transmis Obama.
Consilierul de la Kremlin Iuri Ușakov a declarat pentru TASS că speră ca situația din Uzbekistan să rămână stabilă.
Uzbekistanul are frontiere cu statele Tadjikistan și Afganistan și a reușit să mențină stabilitatea prin presiune și violență, notează DPA.
Karimov nu a permis existența unei opoziții de când a preluat puterea de la URSS și nu are un succesor clar. Președinta senatului uzbec, Nigmatilla Iuldașev, ar urma să preia temporar rolul lui Karimov până la organizarea de alegeri.