În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Sankt Petersburg, şeful statului a adăugat că „ţine de justiţie să se pronunţe” asupra „acestor fapte care nu sunt recente”. Aceşti foşti agenţi francezi sunt suspectaţi că au lucrat pentru autorităţile chineze, potrivit unei surse apropiate dosarului.
„Descoperirea acestui caz este mai degrabă un semn de eficienţă din partea sistemului nostru de supraveghere şi de vigilenţă, decât un semn de eşec”, a comentat la rândul său o sursă din anturajul preşedintelui, adăugând că „riscul de corupţie există peste tot”, scrie Agerpres.
Întrebată despre impactul acestei afaceri asupra relaţiile cu China, aceasta s-a limitat să răspundă că „noi şi China suntem două mari puteri care ne cunoaştem bine” dar nu a confirmat oficial că foştii agenţi au trădat în beneficiul acestei ţări.
Cei doi foşti agenţi ai DGSE (Direcţia generală de securitate externă), astăzi în retragere, sunt urmăriţi pentru „fapte grave susceptibile de a fi calificate drept fapte de trădare pentru că sunt suspectaţi de livrarea de informaţii unei puteri străine”, a declarat vineri ministrul Florence Parly, fără a preciza ţara beneficiară. Soţia unuia dintre cei doi a fost şi ea inculpată pentru „delicte de trădare”, potrivit Agerpres.
Cei doi foşti agenţi sunt în în prezent la pensie, potrivit ministrului, care nu precizează când au avut loc faptele, amploarea sau natura lor. Ei „au fost descoperiţi” chiar de DGSE, „care a adus din proprie iniţiativă aceste fapte la cunoştinţa procurorului din Paris”, potrivit comunicatului.
Potrivit ziarului Le Monde, faptele au fost descoperite în cadrul unei anchete asupra unui alt serviciu de informaţii, Direcţia generală de securitate internă (DGSI).