Întrebat dacă va răspunde apelurilor la demisie ce se fac auzite în ţara sa, preşedintele chilian conservator a răspuns „Nu”, recunoscând totodată să el este „responsabil de o parte dintre problemele care s-au adunat în decurs de 30 de ani”.
Mişcarea de contestare a intrat luni în cea de-a treia săptămână, în pofida anunţării a numeroase măsuri sociale. Ea a început ca un protest împotriva scumpirii călătoriilor cu metroul şi s-a extins rapid la o serie de alte revendicări, potrivit Agerpres.
„Problemele s-au acumulat în aceşti ultimi 30 de ani. Sunt responsabil de o parte dintre ele şi îmi asum responsabilitatea, însă nu sunt singurul responsabil”, a subliniat Pinera.
Evocând „numeroase plângeri pentru folosirea excesivă a forţei”, şeful statului chilian a dat asigurări că, dacă aceasta s-a întâmplat, el va garanta declanşarea unei anchete şi a urmăririlor în justiţie. „Nu va exista impunitate”, a declarat el.
Militanţi, printre care laureata Premiului Nobel pentru Pace, Rigoberta Menchu, i-au cerut lui Pinera să pună capăt încălcărilor „sistematice şi grave” ale drepturilor omului în timpul reprimării manifestanţilor, potrivit Agepres.
Preşedintele chilian a justificat instaurarea stării de urgenţă, subliniind că el a folosit „instrumente democratice şi constituţionale (…) pentru a restabili ordinea publică şi a-i apăra pe cetăţeni”.
În prima săptămână a conflictului, armata chiliană a patrulat alături de poliţie pe străzile din Santiago.