Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a condamnat în termeni duri invadarea Ucrainei la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin.
„Poziția mea personală este de revoltă și de condamnare a ceea ce au făcut liderii ruși în frunte cu Putin”, a spus academicianul Ioan Aurel Pop, pentru Edupedu.ro.
Citeşte şi: Vladimir Putin şi-a mutat toată familia într-un buncăr subteran din Siberia prevăzut să reziste atacurilor nucleare! Detalii de ultima oră de la un politolog rus!
Preşedintele Academiei Române este de părere că „nu există nicio justificare” pentru invadarea Ucrainei, amintind că, din punct de vedere istoric, ” Kievul a fost mama tuturor ruşiilor”.
„Ca om și ca istoric este clară părerea mea: nu există nicio justificare, nici istorică, nici umană, nici politică în legătură cu un atac războinic asupra unei alte țări la începutul mileniului al III-lea în Europa. Există atâtea mijloace diplomatice, războiul nu e un mijloc de rezolvare a litigiilor internaționale dacă acestea există. Poziția mea personală este de revoltă și de condamnare a ceea ce au făcut liderii ruși în frunte cu Putin.
De asemenea, e o poziție de simpatie față de țara atacată și o mare admirație pentru rezistența acestui popor. Discursul presupus istoric al liderului de la Kremlin privind inexistența statalității sau a unei tradiții și istorii a Ucrainei este de mult scos din arsenalul lumii civilizate, nu există popor fără istorie.
Poporul ucrainean are propria istorie, propriul trecut, are propria tradiție politică justificată. Kievul a fost mama tuturor rusiilor, de acolo a pornit tradiția la sfârșitul mileniului I și începutul mileniului al II-lea al erei creștine, prin urmare, a spune astăzi că Ucraina nu are tradiție istorică, înseamnă să scoți de la naftalină, din arsenalul imperiilor trecute, niște argumente care nu rezistă criticii istorice. În concluzie, condamn ferm această agresiune și vina aparține în totalitate celui care a declanșat războiul”, a mai spus Ioan Aurel Pop, conform sursei citate.
Preşedintele Academiei Române a explicat că lumea rusă „a alunecat pe panta dictaturii demult”.
„În toate cărțile mele mi-am exprimat poziția pro-occidentală, încrederea în viitorul României în cadrul Uniunii Europene și am refuzat să port un dialog cu o țară care are o tradiție deosebită, mă refer la lumea rusă, dar care a alunecat pe panta dictaturii demult și în care democrația este amenințată sau pe alocuri nici nu există. Națiunile nu au nicio vină pentru declanșarea războaielor, ci conducătorii unor națiuni care declară războaie(…)
Firește că vor fi repercusiuni și eu sper ca lumea civilizată, occidentală și restul marilor puteri de pe glob să facă poziție comună și să reușească să anihileze această pecingine care este puterea de la Kremlin și care a declanșat acest război, iar cei care l-au declanșat, chiar dacă ei se cred în acest moment eroi, după părerea mea sunt criminali de război”, a mai precizat Ioan Aurel Pop.
Academia Română a trimis luni o scrisoare Academiei din Ucraina în care și-a exprimat susținerea Ucrainei în acest „război injust și crud” în care ucrainenilor le este atacată „suveranitatea, independența și libertatea”.
Citeşte şi: Interviu din buncăr cu Volodimir Zelenski, la CNN: „Este foarte grav… Nu sunt într-un film”