Mitea a precizat că Agenţia Domeniilor Statului este administratorul terenurilor din domeniul privat şi public ale statului, începând din 2002-2007, şi a transmis către comisiile de fond funciar, locale şi judeţene, inclusiv din judeţul Călăraşi, diferite protocoale pentru împroprietărirea cetăţenilor.
Ilie Haralambie Mitea spus că a informat comisia de anchetă despre protocoalele prin care se derulează aceste repartizări de terenuri.
Preşedintele ADS a menţionat că, în cele şase protocoale încheiate pentru împroprietărirea cetăţenilor din zona Nana, sunt 1.233 de hectare, care au aparţinut IAS-urilor. În anul 2002, aceste terenuri au trecut în administrarea ADS, iar din această administrare se repartizează, mai apoi, la cererea comisiilor locale şi judeţene, către cetăţeni.
Întrebat dacă au existat suspiciuni, în acest mecanism de împroprietărire, privind legalitatea transferurilor, Mitea a spus: „În ceea ce priveşte aceste acte şi documentele semnate prin Agenţia Domeniilor Statului, nu avem absolut niciun fel de suspiciune, pentru că noi nu avem competenţa de a analiza persoana, ci cererea trimisă de comisiile de fond funciar locale, în vederea repartizării terenurilor, conform documentaţiilor pe care aceste comisii locale le întocmesc”.
„Nu este competenţa Administraţiei Domeniilor Statului să stabilim identitatea persoanei care cere împroprietărirea. Aceea vine pe o listă, în care sunt trecute toate persoanele, cu suprafeţele care le revin, şi noi dăm comisiilor. Comisiile împroprietăresc oamenii, nu ADS”, a mai explicat Ilie Haralambie Mitea.