Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului îi liniștește pe românii care se tem de un accident nuclear în Ucraina: ”Staţia de pe Vârful Toaca ar înregistra primele semne de radioctivitate”

Întreaga lume este cu ochii pe Ucraina, unde rușii și ucrainenii se acuză reciproc de un atac terorist asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului îi liniștește pe românii care se tem de un posibil accident nuclear care ar afecta întreaga Europă și spune că staţia de pe Vârful Toaca ar înregistra primele semne de radioctivitate.
Alina Costache
06 iul. 2023, 16:29
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului îi liniștește pe românii care se tem de un accident nuclear în Ucraina: ”Staţia de pe Vârful Toaca ar înregistra primele semne de radioctivitate”
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului îi liniștește pe românii care se tem de un accident nuclear în Ucraina

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului îi liniștește pe românii care se tem de un accident nuclear în Ucraina. Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, a subliniat că în prezent, Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) nu indică depășiri ale radioactivității în România.

Citește și Vladimir Putin, ultimatum pentru ucraineni. Decretul a fost semnat vineri

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului îi liniștește pe românii care se tem de un accident nuclear în Ucraina

Statisticile arată că la Staţia de pe Vârful Toaca, din Munţii Ceahlău, aflată la 1.904 m altitudine, care este cea mai apropiată de graniţa de nord a României, au fost detectate primele semne de radioctivitate în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima.

„Avem nouă Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) care funcţionează cu program de 24/7, care se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj, fiind extrem de relevante în situaţii precum cea de acum, în care se vorbeşte despre un posibil incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Din toate acestea, prima care va înregistra date relevante este cea de pe Vârful Toaca, din judeţul Neamţ, pentru că aceasta este cea mai apropiată de graniţa cu Ucraina şi se află la cea mai mare înălţime. Potrivit specialiştilor noştri, aceeaşi staţie a dat alarma şi în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima. O altă staţie extrem de importantă, aflată, de asemenea, la mare înălţime, este cea de la Babele, din Munţii Bucegi. În prezent, niciuna din staţiile SSRM nu indică depăşiri”, a declarat preşedintele ANPM.

În prezent, Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM), care asigură monitorizare continuă, 24/7, laboratoare aflate în structura organizatorică şi administrativă a Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, cu Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate (LNRR), aflat în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, coordonatorul din punct de vedere tehnic, ştiinţific şi metodologic al RNSRM, precum şi cu 86 de staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.

„Ţinem continuu legătura cu reprezentanţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, respectiv cu factorii de decizie naţionali din domeniu (CNCAN, MApN, MAI – IGSU, etc.) şi orice modificare în valorile întregistrate este comunicată în timp real, iar la fel se va întâmpla şi în cazul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina”, a mai spus Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Supravegherea radioactivităţii include: monitorizarea radioactivităţii mediului prin analize imediate, de screening, în scopul depistării rapide a unor creşteri semnificative a radioactivităţii; determinarea radioactivităţii artificial beta globale, prin remăsurarea probelor după 5 zile de la prelevare; determinarea radioactivităţii descendenţilor radonului şi toronului, în scopul interpretării corecte a rezultatelor măsurătorilor imediate şi la evaluarea radioactivităţii naturale, respectiv analize beta şi gama spectrometrice.

„La nivelul Europei, Comisia Europeană a instituit un sistem de avertizare/alarmare în timp real, EURDEP. Raportarea către CE a datelor de radioactivitate monitorizate de reţeaua proprie a fiecărei ţari este o obligaţie stabilită prin articolul 35 din Tratatul EURATOM. Datele de screening produse de RNSRM sunt raportate permanent pe această platformă, iar datele provenite de la analizele întârziate sunt raportate către baza de date a CE (REMdb), sub forma raportului anual de ţară. Datele raportate către EURDEP sunt incluse şi în reţeaua globală dezvoltată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, IRMIS (International Radiation Monitoring Information System)”, a explicat Corina Lupu, directorul general al Direcţiei Generale Monitorizare a ANPM.

Reprezentanții Agenţiei Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunțat miercuri că nu există indicii care să arate prezenţa unor mine sau explozivi la Centrala Nucleară Zaporojie, în Ucraina, după ce preşedintele ucraineran Volodimir Zelenski a acuzat Kremlinul, citând informaţii clasificate militare, de instalarea unor explozivi pe acoperişul instalaţiei.

Citește și Zelenski: „Fără o Ucraina liberă, nu poate exista o Europă liberă”

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni