Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului îi liniștește pe românii care se tem de un accident nuclear în Ucraina: ”Staţia de pe Vârful Toaca ar înregistra primele semne de radioctivitate”

Întreaga lume este cu ochii pe Ucraina, unde rușii și ucrainenii se acuză reciproc de un atac terorist asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului îi liniștește pe românii care se tem de un posibil accident nuclear care ar afecta întreaga Europă și spune că staţia de pe Vârful Toaca ar înregistra primele semne de radioctivitate.
Alina Costache
06 iul. 2023, 16:29
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului îi liniștește pe românii care se tem de un accident nuclear în Ucraina: ”Staţia de pe Vârful Toaca ar înregistra primele semne de radioctivitate”
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului îi liniștește pe românii care se tem de un accident nuclear în Ucraina

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului îi liniștește pe românii care se tem de un accident nuclear în Ucraina. Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, a subliniat că în prezent, Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) nu indică depășiri ale radioactivității în România.

Citește și Vladimir Putin, ultimatum pentru ucraineni. Decretul a fost semnat vineri

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului îi liniștește pe românii care se tem de un accident nuclear în Ucraina

Statisticile arată că la Staţia de pe Vârful Toaca, din Munţii Ceahlău, aflată la 1.904 m altitudine, care este cea mai apropiată de graniţa de nord a României, au fost detectate primele semne de radioctivitate în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima.

„Avem nouă Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) care funcţionează cu program de 24/7, care se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj, fiind extrem de relevante în situaţii precum cea de acum, în care se vorbeşte despre un posibil incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Din toate acestea, prima care va înregistra date relevante este cea de pe Vârful Toaca, din judeţul Neamţ, pentru că aceasta este cea mai apropiată de graniţa cu Ucraina şi se află la cea mai mare înălţime. Potrivit specialiştilor noştri, aceeaşi staţie a dat alarma şi în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima. O altă staţie extrem de importantă, aflată, de asemenea, la mare înălţime, este cea de la Babele, din Munţii Bucegi. În prezent, niciuna din staţiile SSRM nu indică depăşiri”, a declarat preşedintele ANPM.

În prezent, Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM), care asigură monitorizare continuă, 24/7, laboratoare aflate în structura organizatorică şi administrativă a Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, cu Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate (LNRR), aflat în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, coordonatorul din punct de vedere tehnic, ştiinţific şi metodologic al RNSRM, precum şi cu 86 de staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.

„Ţinem continuu legătura cu reprezentanţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, respectiv cu factorii de decizie naţionali din domeniu (CNCAN, MApN, MAI – IGSU, etc.) şi orice modificare în valorile întregistrate este comunicată în timp real, iar la fel se va întâmpla şi în cazul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina”, a mai spus Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Supravegherea radioactivităţii include: monitorizarea radioactivităţii mediului prin analize imediate, de screening, în scopul depistării rapide a unor creşteri semnificative a radioactivităţii; determinarea radioactivităţii artificial beta globale, prin remăsurarea probelor după 5 zile de la prelevare; determinarea radioactivităţii descendenţilor radonului şi toronului, în scopul interpretării corecte a rezultatelor măsurătorilor imediate şi la evaluarea radioactivităţii naturale, respectiv analize beta şi gama spectrometrice.

„La nivelul Europei, Comisia Europeană a instituit un sistem de avertizare/alarmare în timp real, EURDEP. Raportarea către CE a datelor de radioactivitate monitorizate de reţeaua proprie a fiecărei ţari este o obligaţie stabilită prin articolul 35 din Tratatul EURATOM. Datele de screening produse de RNSRM sunt raportate permanent pe această platformă, iar datele provenite de la analizele întârziate sunt raportate către baza de date a CE (REMdb), sub forma raportului anual de ţară. Datele raportate către EURDEP sunt incluse şi în reţeaua globală dezvoltată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, IRMIS (International Radiation Monitoring Information System)”, a explicat Corina Lupu, directorul general al Direcţiei Generale Monitorizare a ANPM.

Reprezentanții Agenţiei Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunțat miercuri că nu există indicii care să arate prezenţa unor mine sau explozivi la Centrala Nucleară Zaporojie, în Ucraina, după ce preşedintele ucraineran Volodimir Zelenski a acuzat Kremlinul, citând informaţii clasificate militare, de instalarea unor explozivi pe acoperişul instalaţiei.

Citește și Zelenski: „Fără o Ucraina liberă, nu poate exista o Europă liberă”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?