Numărul intervențiilor chirurgicale din spitale se recomandă a fi redus în această lună cu 80%, iar consultațiile și tratamentele din ambulator cu 50%, în contextul în care resursele trebuie păstrate pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus, susține Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București și președintele Alianței Medicilor.
Recomandarea apare într-un document semnat de ministrul Victor Costache, care circulă în acest moment la nivelul nivelul Direcțiilor de sănătate publică.
”Recomandarea este de a menține cuantumul intervențiilor chirurgicale la 20% din câte au fost în luna februarie. Practic, este vorba despre o scădere cu 80% a intervențiilor chirurgicale, față de numărul din luna februarie, iar la activitatea din ambulatoriu, o scădere cu 50%. Cam asta este esența documentului” , declară medicul Bogdan Tănase, pentru hotnews.ro.
Președintele Alianței Medicilor susține faptul că pacienții cu alte afecțiuni vor fi afectați și ei indirect de coronavirus prin faptul că li se va reduce accesul în spitale sau la medic,
”Totul depinde de ce curbă de creștere vom avea la nivelul cazurilor. Dacă vom avea o curbă de creștere foarte abruptă, cum a fost în Italia, vor fi mulți pacienți critici într-un timp scurt, care vor depăși capacitatea de paturi de reanimare. Și practic, când reanimarea (ATI) este ocupată, restul va trebui să se oprească.”
Medicul Bogdan Tănase speră ca sistemul de sănătate să nu fie atât de afectat, iar paturile din spitale vor rămâne libere pentru tratarea pacienților cu alte afecțiuni.
”Să sperăm că sarcina pe sistemul de sănătate va fi mai mică și vom reuși să păstrăm o parte din spitale libere, neimplicate în îngrijirea pacienților cu COVID 19 și atunci vom putea să tratăm și o parte din restul patologiilor.”
Bogdan Tănase susține că pentru această generație de medici, pandemia de coronavirus este o situație pe care o pot gestiona doar teoretic, în contextul în care ultima pandemie de acest gen a fost în urmă cu 100 de ani.
”Pentru generația noastră de medici, dar nu numai pentru generația noastră, dar și pentru profesorii noști, este o situație pe care noi nu am fost pregătiți să o gestionăm decât la modul teoretic. Gândiți-vă că ultima pandemie de felul ăsta a fost acum 100 de ani. Practic, în ‘genetica’ noastră nu există așa ceva. Fiind la modul teoretic, nefiind implicați niciodată în așa ceva – nici noi, nici profesorii noștri, nici profesorii profesorilor noștri măcar – unii dintre noi pur și simplu nu pot concepe că așa ceva se poate întâmpla. Și de aici o serie de reacții ciudate.”
În ceea ce privește echipamentele de protecție, președintele Alianței Medicilor susține că unele apeluri s-au rezolvat, însă medicii vor întâmpina probleme dacă numărul de cazuri va crește.
„Au fost mai multe apeluri și deocamdată s-a mai rezolvat, dar dacă va fi o creștere a numărului de cazuri, nu știu dacă ne vom putea descurca în acești parametri în care suntem acum. Pentru că vorbim de un sistem care oricum mergea, cumva, pe galben, ca să spun așa, erau deja lipsuri”.