Barack Obama a declarat marţi că a cerut Congresului să-şi amâne votul asupra utilizării forţei în Siria „atât timp cât este urmată calea diplomatică” deschisă de propunerea Rusiei de a plasa armele chimice siriene sub control internaţional, informează AFP citată de Agerpres. „Această iniţiativă poate permite să se pună capăt ameninţării armelor chimice fără a recurge la forţă, mai ales că Rusia este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai lui Assad”, a adăugat preşedintele american într-un discurs solemn la Casa Albă
Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă nu renunţă la atacarea ţării arabe şi a anunţat că armata rămâne pe poziţii pentru a menţine presiunea asupra regimului lui Assad. Într-un discurs către naţiunea americană, Barack Obama şi-a susţinut cauza: o intervenţie militară în ţara arabă. Liderul de la Casa Albă a promis că nu va desfăşura trupe de luptă la sol.
„Ceea ce s-a întâmplat acelor oameni şi acelor copii reprezintă nu numai o încălcare a legii internaţionale, ci şi un pericol pentru securitatea noastră. Să explic de ce. Dacă nu vom acţiona, regimul Assad nu va vedea niciun motiv pentru a opri folosirea armelor chimice„, a explicat Obama, care a cerut Congresului să-şi amâne votul asupra utilizării forţei în Siria, atât timp cât este urmată calea diplomatică. Mai exact, negocieriile coordonate de Rusia, care prevăd ca Siria să renunţe la arsenalul chimic.
„Este prea devreme să se spună dacă această ofertă va reuşi şi orice acord trebuie să verifice că regimul Assad îşi respectă angajamentele, a mai spus Obama.
Declaraţiile liderului de la Casa Albă au fost făcute la câteva ore după ce regimul de la Damasc a anunţat că este pregătit să-şi plaseze arsenalul chimic sub control internaţional.
„Suntem pregătiţi să anunţăm unde se află armele chimice, să încetăm producţia armelor chimice şi să prezentăm aceste depozite reprezentanţilor Rusiei, ai altor ţări şi ai Naţiunilor Unite”, a declarat la rândul său Walid al Moalem.
Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie urmează să prezinte în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite o rezoluţie prin care îi cere lui Assad să renunţe la arsenalul chimic.