Barack Obama a afirmat că Statele Unite privesc cu îngrijorare situaţia din Sudul şi Estul Ucrainei şi că a semnat un ordin prin care autorizează Statele Unite să impună sancţiuni economice împotriva Rusiei, potrivit BBC.
Pe de altă parte, liderii Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre criza din Ucraina. Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că UE este pregătită să impună sancţiuni dacă situaţia tensionată escaladează.
„Rusia trebuie să ştie că escaladarea conflictului o va izola şi mai mult în comunitatea internaţională”, a mai spus Obama, potrivit publicaţiei britanice. Preşedintele american a adăugat că SUA privesc cu îngrijorare situaţia din sudul şi estul Ucrainei.
Cele mai recente sancţiuni ale SUA au vizat 20 de cetăţeni ruşi ce aveau interese şi afaceri în Crimeea. Între cei vizaţi de sancţiunile SUA se numără şi Banca Rusiei (Bank Rossiya), care ar fi sponsorizat oficialităţi din Guvernul rus, a precizat un responsabil de la Casa Albă.
Citeşte şi Rusia se răzbună: Moscova nu exclude „MĂSURI SIMETRICE” dacă UE şi SUA îi aplică SANCŢIUNI
De asemenea, printre cele 20 de persoane vizate de sancţiuni se regăsesc şi politicieni din cercul apropiaţilor lui Vladimir Putin, inclusiv şeful lui de cabinet, Serghei Ivanov şi doi oameni de afaceri importanţi, Arkadi Rotenberg şi Ghenadi Timcenko. Cei vizaţi de sancţiuni nu vor putea face tranzacţii în dolari, iar bunurile lor din Statele Unite vor fi îngheţate şi li se va interzice să mai facă afaceri în SUA.
La rândul său, Rusia a anunţat că va impune şi ea sancţiuni împotriva oficialităţilor şi politicienilor americani. Printre cei vizaţi figurează senatorii Harry Reid, John Boehner şi John McCain, precum şi consilierul pentru securitate naţională, Benjamin Rhodes.
Tensiunile sunt în creştere după ce Moscova a aprobat tratatul prin care Crimeea, o republică autonomă din Ucraina, a intrat în Federaţia Rusă.