Preşedintele ARPIM: Bugetul alocat medicamentelor este cu mult sub nevoile de tratament ale pacienţilor

Ultima rectificare bugetară, deși una pozitivă, nu a adus niciun ban în plus la bugetul medicamentelor, fiind necesari încă cel puțin 1,25 miliarde lei pentru ca toți pacienții români să poată beneficia de tratament, susține președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălășeanu.
Iulian Tudor
28 oct. 2015, 16:30
Preşedintele ARPIM: Bugetul alocat medicamentelor este cu mult sub nevoile de tratament ale pacienţilor

„Autoritățile au declarat că sistemul de sănătate românesc are suficienți bani și nu are nevoie de fonduri suplimentare. Le reamintim că bugetul alocat medicamentelor este cu mult sub nevoile de tratament ale pacienților români. Este nevoie de încă cel puțin 1,25 miliarde lei pentru ca toți pacienții români să poată beneficia de tratament, bani ce nu au fost alocați în cadrul ultimei rectificări. Pacienții sunt încă lăsați în voia sorții, iar noi, companiile producătoare de medicamente, suntem forțate să le sprijinim tratamentul prin taxa clawback”, arată Călin Gălășeanu, conform unui comunicat transmis miercuri de ARPIM.

Asociația consideră că în acest fel autoritățile îi obligă, în continuare, pe producătorii de medicamente să susțină integral tratamentul pentru tot ceea ce depășește bugetul de stat, fixat la nivelul consumului din anul 2011. Se menționează că, în trimestrul II al anului 2015, taxa clawback a ajuns la 24% din vânzările medicamentelor, cu mult peste estimările Cegedim și ale industriei, care, pornind de la scăderea pieței, anticipau un procent între 15-20%.

Ministerul Sănătăţii nu primeşte bani la rectificarea bugetară. Bănicioiu: Ministerul are fonduri suficiente

„Suprataxa calculată conform formulei actuale a înregistrat până acum creșteri de la trimestru la trimestru. Estimăm că pentru trimestrul trei al anului 2015, primul în care întreaga piață a operat cu prețurile noi, mai mici, ale medicamentelor, procentul „p” al taxei clawback va fi în jurul valorii de 10%, sub nivelul celui din trimestrul doi. Însă, chiar și așa, sunt companii farmaceutice care își vor retrage medicamente de pe piață pentru că nu-și mai pot susține activitatea în România. În cazul în care estimările noastre nu vor reflecta realitatea, iar procentul „p” al taxei va fi peste 10%, ne vom confrunta cu un număr și mai mare de medicamente ce vor dispărea de pe piață. Unele dintre ele sunt fără alternativă terapeutică, fapt care va pune în dificultate zeci de mii de pacienți români”, adăugă Călin Gălășeanu.

El afirmă că presiunile economice la care îi supun autoritățile din România pe producătorii internaționali de medicamente fac imposibilă supraviețuirea acestora pe piață și că se impune creșterea bugetului alocat medicamentelor, înlocuirea mecanismului actual de calcul cu unul just, sustenabil și creșterea nivelului de transparență al datelor folosite în calculul suprataxei.

„Companiile membre ARPIM înțeleg necesitatea de a implementa un mecanism al taxei clawback, ca o măsură temporară de a ajuta sistemul de sănătate, însă subliniază faptul că formula actuală este în defavoarea pacienților și a sistemului. ARPIM a propus autorităților o variantă de calcul non-discriminatorie, sustenabilă, echitabilă care se bazează pe contribuția fiecărei companii în parte, indiferent dacă aceasta este producătoare de medicamente originale sau generice”, se menționează în comunicatul amintit.

ARPIM susține obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieței farmaceutice românești, conform sursei citate.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Greșeala pe care toți șoferii o fac la semafor. Vine la pachet cu mai multe costuri
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București