În cadrul unei întâlniri joi cu corespondenţii de presă străini la reşedinţa sa oficială de la Palatul Hofburg, preşedintele austriac Alexander Van der Bellen a fost întrebat despre părerea sa referitoare la extinderea Spaţiului Schengen prin aderarea Bulgariei şi României.
„Ştiţi că părerea mea diferă de opinia Guvernului, care a impus un veto (cu privire la intrarea în Schengen a celor două ţări) şi nu cedează în pofida recomandării Comisiei Europene de a admite Bulgaria şi România. Guvernul susţine că decizia sa este determinată de migranţii care sosesc în Austria. Aceşti migranţi vin, totuşi, din Ungaria mai degrabă decât din Bulgaria şi România”, a spus preşedintele austriac.
Acesta a adăugat faptul că deja în Austria lucrează zeci de mii de români.
„Cred că Guvernul ar trebui să-şi protejeze mai bine interesele investiţionale, şi nu doar în sectorul financiar. Austria este o ţară de origine pentru investitorii din ambele ţări. Permiteţi-mi să adaug că zeci de mii de femei din România lucrează în ţara noastră, având grijă în permanenţă de persoane în vârstă şi bolnavi”, a mai spus Van der Bellen.
România discută cu Austria pe tema aderării la Spaţiul Schengen, iar acest dialog este purtat şi de către partenerii din Uniunea Europeană ai ţării noastre, a declarat, în urmă cu două săptămâni, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
„Există contacte cu partea austriacă la toate nivelurile şi acest dialog cu partea austriacă este făcut nu numai de către noi, dar şi de către partenerii noştri din Uniunea Europeană. Avem sprijinul mai multor state. Aţi văzut că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen figurează pe agenda discuţiilor mai multor lideri europeni, discutăm, de asemenea şi cu preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene”, a spus şefa diplomaţiei române.
Ea a apreciat că „în momentul actual este important să continuăm acest dialog cu partea austriacă şi pe măsură ce avansăm şi condiţiile vor fi îndeplinite, putem să vedem exact care va fi abordarea finală”. În aceste sens, a subliniat ministrul, „este evident nevoie de o decizie politică”.