UPDATE 17:15 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că cei trei oficiali europeni cu care s-a întâlnit au ridicat problema independenţei Justiţiei, „luând notă de declaraţiile frecvente care s-au constitutit în atacuri la justiţie”.
UPDATE 16:30 Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, l-a întâmpinat vineri, pe preşedintele Traian Băsescu, la intrarea în sediul instituţiei de la Bruxelles, cu formula „Ce bine că vă văd, domnule preşedinte”, cei doi râzând apoi zgomotos.
UPDATE 15.00 Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, s-a arătat preocupată, în discuţia cu preşedintele Băsescu, despre starea statului de drept în România. „Trebuie restabilită încrederea în independenţa justiţiei şi în respectarea statului de drept”, a spus Reding.
În cadrul întrevederii cu preşedintele Traian Băsescu, Jose Manuel Barroso şi-a exprimat îngrijorare faţă de evenimentele politice recente din România şi imaginea pe care acestea au creat-o în rândul partenerilor europeni. Barroso a subliniat că nu vor exista „compromisuri din partea Comisiei Europene privind nevoia ca toate statele să respecte statul de drept, independenţa justiţiei şi deciziile constituţionale”.
UPDATE 12.30 Întrevederea Barroso-Băsescu s-a încheiat. Subiectul acesteia a fost situaţia politică din România. „Este important ca toate partidele politice, în ciuda disputelor, să-şi asume valorile europene şi obiectivele Uniunii Europene”, ar fi spus preşedintele CE, potrivit unor surse citate de către România TV.
De asemenea, Barroso a spus că guvernul Ponta nu a respectat toate angajamentele pe care şi le-a luat faţă de Comisia Europeană prin acel document care a fost discutat imediat după suspendarea preşedintelui. Cerinţele pe care guvernul de la Bucureşti nu le-a îndeplinit sunt restituirea completă a atribuţiilor Curţii Constituţionale referitoare la controlul de constituţionalitate asupra hotărârilor Parlamentului, stoparea criticilor aduse unor critici ale magistraţilor şi numirea unui Avocat al Poporului care să fie acceptat de toate partidele politice.
UPDATE 12.00 Întâlnirea dintre Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene a început. Imediat după această întrevedere, şeful statului se întâlneşte cu Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie urmând ca de la 16.30, să se vadă cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat că vineri va face o vizită de lucru la Bruxelles, la solicitarea sa, pentru că a considerat necesar să discute câteva probleme de actualitate.
El a precizat că se va întâlni cu Herman van Rompuy, cu Jose Manuel Barroso şi cu Viviane Reding.
Şeful statului a arătat că este în plină desfăşurare un proces rapid de schimbare a UE şi, în acelaşi timp, sunt procese partic de interes pentru România pe care doreşte să le discute cu cei trei înalţi demnitari ai UE.
În privinţa intereselor particulare ale României, Traian Băsescu a precizat că un subiect va fi MCV. El a amintit că, după evenimentele din 3-6 iulie, CE a decis să solicite pentru România un raport suplimentar, care vizează în mod deosebit statul de drept, document care trebuie finalizat până în decembrie.
„Este pentru mine şi pentru România de interes major să vedem exact abordările pe care le are UE cu privire la acest raport special. (…) În orice caz, raportul fiind determinat de evenimentele din 3-6 iulie şi de tergiversările de după terminarea referendumului, mesajul meu va fi unul precis, dincolo de discuţiile colaterale: acela că instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentară şi, bineînţeles, nu e de neglijat sprijinul politic pe care l-au primit de la CE, de la lideri europeni, de la lideri ai statelor din NATO, dar avem o certitudine, că instituţiile statului au rezistat acestei presiuni politice uriaşe”, a precizat preşedintele Băsescu.
El a adăugat că „nu e de natură a ne favoriaza faptul că Parlamentul a respins solicitările parchetelor de a ridica imunitatea pentru doi membri ai Parlamentului”.
„Sigur că nu sunt de bun augur atacurile la justiţie aproape continue şi angrenarea unor politicieni importanţi în aşa-numitele autodenunţuri pentru participarea la referendum”, a adăugat Traian Băsescu, exprimându-şi convingerea că nimeni nu este anchetat pentru că a votat la referendum.