Înainte ca ceremonia să înceapă, Traian Băsescu a ţinut să citească un pasaj dintr-o hotărâre a CCR din 7 februarie 2008 prin care şeful statului este obligat să semneze decretele de numire a miniştrilor ca urmare a votului de încredere primit de aceştia în Parlament.
„Din textul Constituţiei rezultă că, în cazurile prevăzute la alineatele 1 şi 3 ale articolului 85, numirea de către preşedintele României a miniştrilor este un act de executare a hotărârilor Parlamentului şi de investire a miniştrilor pe această bază de către şeful statului. Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român este un act obligatoriu pe care preşedintele nu l-ar putea refuza fără încălcarea gravă a Constituţiei„, se arată în decizia CCR citată de Băsescu.
„Acesta este motivul pentru care voi primi şi jurământul depus de domnii Liviu Pop şi Sorin Câmpeanu care, prin distrugerea unor instituţii ale sistemului de educaţie au contribuit la un fals în interes public (!)„, a declarat Traian Băsescu.
Falsul la care s-a referit Traian Băsescu ar putea fi teza de doctorat a premierului Ponta. În iunie 2012, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis că teza conţine fragmente plagiate dintr-o altă lucrare. În timp ce membrii acestui organism erau în şedinţă, Liviu Pop, pe atunci ministru interimar al Educaţiei, a anunţat reorganizarea CNATDU prin suplimentarea numărului de locuri, în acest caz fiind nulă decizia referitoare la doctoratul lui Ponta. Tot în timpul şedinţei, a avut loc şi o pană de curent în sala respectivă, fapt ce a alimentat şi mai mult speculaţiile.
În urma suplimentării, printre noi membri a fost inclus şi Sorin Câmpeanu, rectorul Universităţii Agronomice şi de Medicină Veterinară Bucureşti, în postul de secretar general. Ca preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, Câmpeanu a spijinit modificarea substanţială a Legii Educaţiei prin OUG 49/2014, prin care a fost reintrodus doctoratul fără frecvenţă, tinerii fără bacalaureat pot urma colegii „nonuniversitare” în universităţi, iar rectorii pot să aibă un numă nelimitat de mandate, în paralel cu diverse funcţii politice.
Victor Ponta a decis, marţi, să renunţe la doctorat pentru a evita scandalurile politice care care au decurs de la acest titlu. Anunţul a fost făcut pe Facebook:
„Am trimis astăzi o scrisoare către rectoratul Universității București:
Stimate Domnule Rector,
Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București.
Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.
După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment.
Domeniul Educației este unul fundamental și esențial nu doar pentru activitatea Guvernului ci și pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou Ministru al Educației și Cercetării și îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică.
Strict personal, perioada petrecută de mine ca student al Facultății de Drept a Universității București reprezintă o amintire excepțională și regret nespus dacă discuțiile apărute după momentul preluării funcției de Prim-Ministru au afectat imaginea unei instituții pe care o iubesc la fel de mult ca toți ceilalți absolvenți ai săi!
Pentru toate aceste argumente, vă rog să luați act, domnule Rector, de decizia mea de a renunța la titlul de doctor în drept.
Cu stimă,
Victor Ponta
Bucuresti, 16 decembrie 2014. În atenția Rectorului Universității București, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru”