„Un element extrem de important pe care ar trebui să-l asumăm este libertatea de a gândi. Avem spaţiul public inundat de idei şi teme ce ţin de agendele politice, dar şi de instrumente de acaparare a minţii şi spiritului oamenilor în interesul grupurilor de afaceri sau al unor trusturi de presă. Libertatea de a gândi înseamnă educaţie, înseamnă să discernem ce este informaţie şi ce este propagandă, denaturare, minciună sau dezinformare. Şi nu putem să facem acest lucru dacă nu ne cultivăm spiritul critic, o abordare tradiţională a lui Titu Maiorescu şi a şcolii de la Junimea”, a spus Băsescu în discursul său susţinut la Palatul Cotroceni, cu prilejul recepţiei de Ziua Naţională.
Şeful statului a afirmat că românii pot răzbi în istorie, în ‘momente zbuciumate de criză şi schimbare’, numai cu solidaritate şi coeziune, cu ‘definirea interesului naţional, cu viziune şi planificarea atentă a proiectelor strategice, pe termen lung’.
„Nu putem să trecem prin furtuna schimbărilor lumii contemporane, dacă nu redescoperim o valoare ce asigură împreună dorinţa de libertate şi demnitate, mândria şi coeziunea, solidaritatea şi spiritul critic, această valoare se numeşte patriotism. Ţine de români, de sistemul de învăţământ, de familie, dar şi de modul responsabil în care tratăm actul guvernării şi acţiunea politică să reuşim să insuflăm din nou tuturor românilor patriotismul, iubirea de ţară, iubirea de aproape, de concetăţenii români, indiferent de originea etnică sau de locul în care trăiesc pe acest pământ”, a mai afirmat Băsescu.
El a ţinut să le ureze ‘La mulţi ani!’ tuturor românilor, inclusiv celor aflaţi dincolo de graniţele ţării.
„Celebrarea Zilei Naţionale îmi dă prilejul să adresez românilor din ţară, dar şi românilor de pretutindeni, celor care îşi construiesc cu greu şi migală viaţa, îşi susţin familiile şi îşi fac datoria la locurile lor de muncă, milioanelor de oameni obişnuiţi care fac viitorul acestei ţări, dar şi militarilor români aflaţi la datorie, felicitări şi urări de sănătate, de prosperitate cu ocazia sărbătorii noastre naţionale”, a declarat preşedintele.
Despre faptul că la 1 decembrie 1918 se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei şi Bucovinei la România, Băsescu spune că reprezintă ‘un moment astral al neamului românesc, pe care nu putem să-l uităm pentru că este punctul de referinţă în veacuri al reunirii tuturor românilor în acelaşi stat’.
„Generaţia actuală şi generaţiile viitoare sunt datoare să atingă idealurile de veac şi pe cele actuale ale poporului român. Acestea ţin de încheierea modernizării statului român, integrarea deplină în vatra de civilizaţie europeană, în spaţiul de securitate şi prosperitate euroatlantic, de care am aparţinut dintotdeauna şi de la care am fost deturnaţi mai bine de 50 de ani de o ideologie străină şi implantată aici, pe care unii încearcă să ne-o inoculeze şi în ziua de azi”, a mai afirmat preşedintele.