egii pentru modificarea alin. (1) al Art. 8 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române
„Apreciem că transformarea funcției de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române de la nivelul exclusiv profesional pe care-l stabilește legislația în domeniu într-o funcție politică nu se justifică”, se arată în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului.
Preşedinţia consideră că este oportun ca în continuare conducerea IGPR să fie exercitată de către un poliţist de profesie, nu de către o persoană numită politic de către primul-ministru. „Este oportun ca această funcție să fie exercitată de către un poliţist, definit ca funcţionar public civil, ce a dobândit această calitate în condiţiile legii. Din aceste raţiuni, prezenta lege, în raport cu reglementarea în vigoare privind numirea inspectorului general al Poliţiei Române, conduce la constatarea că scopul urmărit de către iniţiatorii săi este de politizare a acestui serviciu public, în contradicție cu principiile prevăzute în Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române”, a apreciat preşedintele.
Acesta respinge argumentul potrivit căruia acordarea rangului de secretar de stat este necesară din consdeirente de funcţionalitate deoarece oricum inspectorul general are unele atribuţii de secretar de stat, iar în chestiunile în care nu le are, le poate primi cu mandat din partea ministrului de Interne. Mai mult, există deja un secretar de stat în MAI care coordonează Departamentul Ordine şi Siguranţă Publică. „Numirea inspectorului general al IGPR în Colegiul Ministerului, cu drepturi depline, va genera paralelisme funcţionale, putându-se crea disfuncţii prin opiniile separate ale celor doi în actul de comandă şi control executiv, conceput a fi unitar prin Strategia de ordine publică şi reglementările de funcţionare ale Ministerului”, este punctul de vedere al Administraţiei Prezidenţiale.
De asemenea, prin ridicarea inspectorului general la nivelul unui secretar de stat, se crează o diferenţă de tratament între IGPR , pe de o parte, şi Jandarmerie şi Poliţia de Frontieră, conduse în continuare de simpli inspectori generali. Nu în ultimul rând, este invocat faptul că Guvernul nu a solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Țării emiterea unui aviz în acest sens.